Dopřejte si k snídani granolu

Příznivci racionální stravy, kteří sami aktivně vyhledávají alternativní zdroje, a neuspokojí je běžný sortiment potravin v obchodech, se snaží dopřát si nejen zdraví prospěšné pokrmy, ale zajímá je i chuťový vjem. O zdravé výživě se mezi mnoha lidmi traduje, že je sice perfektní po zdravotní stránce, ale nikomu nechutná a musí se jíst se sebezapřením. Tento mýtus bývá velmi často důvodem, proč se lidé od tohoto směru odvrací a setrvávají dál ve starých kolejích. Nemají ani dostatek odvahy přesvědčit se o tom, že je to skutečně jen mýtus, a že vše záleží na tom, jak dovedeme pokrmy zpracovat, aby nejen zastoupily, ale i předčily stávající jídelníček.

 Co to vlastně granola je

Obilné kaše si lidé připravují po staletí a mnoho pozornosti jim věnuje zejména Tradiční čínská medicína. Jistou možností, jak si dopřát k snídani celozrnné obiloviny, je i müsli. Jestliže jej smícháte s ovocem a oříšky a dochutíte třeba medem, máte perfektní výživný zdroj na celé dopoledne. Lidé však přišli na to, že jestliže obilné müsli zapečou v troubě, zvýrazní se tím jeho chuť i smyslový požitek při rozmělňování. Granola je křupavá a někteří lidé prohlašují, že jim vyhovuje tato konzistence mnohem víc, než u měkkých, kašovitých jídel. Máte pak k dispozici skutečnou pochoutku, kterou dochucujete podobně, jako všechny celozrnné obiloviny tohoto typu.     

Granolu si můžete připravit doma sami z obvyklých ingrediencí, jimiž jsou např. ovesné, jáhlové, ječné či špaldové vločky, rozinky, sušené višně či brusinky, sušené švestky a meruňky, mandle, lískové ořechy, kokosové plátky, čekankový a javorový sirup, med, skořice, kvalitní čokoláda a kakao. Anebo můžete vyzkoušet granolu již zapečenou, sestavenou z exotických druhů ovoce, oříšků a obilovin, jimiž jsou třeba quinoa, kešu ořechy, moruše, banán, lucuma, ananas, bourbon vanilka, tygří ořechy nebo karob.

button_kupte-zde