Extra panenský olivový olej jako součást zdravé a vyvážené stravy

Extra panenský olivový olej se skládá z 99% lipidů, zejména kyseliny olejové (75%), kyseliny linolové a kyseliny palmitové. Hlavně kvůli mononenasyceným tukům, jako je kyselina olejová, je extra panenský olivový olej vzácným spojencem péče kardiovaskulární systém.

Ale i jinak je extra panenský olivový olej zdraví prospěšný. Udržuje špatný cholesterol (LDL) pod kontrolou a zvyšuje prospěšný cholesterol (HDL), který čistí tepny.

Důležité jsou také obsažené fytosteroly. Jsou to látky, které mají schopnost bránit střevní absorpci cholesterolu a snižovat tak LDL v krvi. V podstatě provádějí plnohodnotné preventivní opatření proti kardiovaskulárním chorobám, včetně infarktu.

Použití extra panenského olivového oleje jako součást stravy je vhodné pro každého jako prevence, a také pro ty, kteří již trpí hypertenzí a srdečními chorobami.

Právě z tohoto důvodu je extra panenský olivový olej považován za potravinu i za přírodní lék. V důsledku toho pravidelná denní dávka extra panenského olivového oleje ve stravě pomáhá žít lépe a udržovat tepny čisté.

Výhody extra panenského olivového oleje: ochranný antioxidant pro buňky

Mezi jeho četnými vlastnostmi je také antioxidační působení, hlavně díky vitaminu E a velkému množství polyfenolů, které působí při boji s volnými radikály. S pouze jednou lžíci extra panenského oleje se předpokládá 15% doporučené denní dávky vitamínu E. Kromě toho, obklopený polyfenoly, plní svoji anti-stárnoucí a preventivní funkci proti nádorovým a degenerativním chorobám. Společně chrání DNA a buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Další látky, jako karotenoidy a vitamín A, posilují imunitní systém a podporují tvorbu nových buněk a syntézu kolagenu. Pomáhají pokožce, která je vždy pružná a silná.

Extra olivový olej je také zásobou energie, doporučuje se konzumovat (nejlépe bez tepelné úpravy) při dietách, protože napomáhá vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Nemluvě o tom, že extra panenský olivový olej podporuje pocit sytosti. Má také mírný protizánětlivý účinek, který chrání žaludek před záněty.