Každý z nás vede jedinečný životní styl a nelze tedy tvrdit, že každý musí mít perfektní přehled o zdravé výživě a všech potravinách, které se v tomto procesu objevují. Je sice docela pravděpodobné, že každý bude mít povědomí o celozrnné pšenici a existenci ovsa, ječmene či žita nebo rýže, ale pod výrazem „pohanka“ nemusí mít konkrétní představu o jejím vzhledu, natož pak o chuti, složení a zdravotním přínosu.
Co je pohanka - pohanka není obilovina, ale řadíme ji mezi tzv. pseudoobiloviny. Pěstuje se v mnoha zemích Evropy na úrodné půdě především v Rusku, Polsku, Maďarsku a Pobaltí a také v Asii, zejména v Indii, Japonsku, Jižní Koreji, v Číně a v Íránu. V České republice se s prvním osetím pěstebních ploch začínalo krátce po Sametové revoluci. Pohanka plodí drobná semena, podobná svým tvarem malému jehlanu, která jsou zároveň hlavním vývozním artiklem.
Tři druhy pohanky na trhu – semena pohanky se na trh dodávají ve třech druzích. Buď jsou částečně rozdrcená do podoby tzv. lámanky, anebo jsou celistvá, vyloupaná z tvrdých slupek za tepla (termicky), případně pouze mechanicky. Mechanické loupání semen je k nim nejšetrnější, a proto je tato varianta také nejzdravější.
Zdravotní přínosy – pohanka neobsahuje gluten (lepek) a v celozrnné podobě dodává do organismu mnoho přínosných prvků. Mezi nimi doslova exceluje vitamín P (rutin), velmi důležitý pro regeneraci cév. Cévní systém je přitom velmi ožehavé téma současné doby, kdy lidé předčasně umírají na infarkty a mozkové mrtvice. Pohanka je také bohatá na vápník, hořčík, železo, měď, fosfor a zinek.
Pohankové slupky – vyloupané slupky se dají zužitkovat jako výplňový materiál pro sedáky židlí, polštářky, masážní a meditační podložky, opěrky a další podobné výrobky, kde se uplatní vynikající poddajnost a zároveň tuhost slupek, ideální pro masážní účinky.