Karob se do České republiky dováží již mnoho let a setkáte se s ním převážně v prodejnách zdravé výživy, protože nahrazuje čokoládové a kakaové výrobky. Čokoláda totiž obsahuje theobromin, a některým strávníkům tento alkaloid nevyhovuje podobně, jako kofein. Karob žádné alkaloidy neobsahuje a mohou si jej bez obav dopřát i děti a pacienti s výčtem některých chorob trávicího traktu.
Karob se nejčastěji prodává ve formě prášku anebo karobových tyčinek. Zatímco tyčinky jsou určené k přímé konzumaci, prášek je pouhou surovinou, kterou je třeba vhodně zpracovat, například do podoby krémů, pomazánek, nepečených zákusků a dortíků, jako součást obilných kaší a namísto kakaa do těsta mramorových bábovek.
Co je to karob
Na zvídavé otázly: „Co je to karob“ anebo „Karob co to je“ lze odpovědět velmi přesně a snadno. Jedná se o rozemletý prášek z plodů subtropického stromu s názvem Rohovník obecný. Plodům ve tvaru velkých lusků se také přezdívá Svatojánský chlebíček a prodejci vám jej předloží, ať už uvedete jakýkoli název. Karob se do České republiky dováží především z Kypru, a chcete-li si dopřát opravdu kvalitní surovinu, ohlížejte se pouze po výrobcích označených jako BIO.
Proč jíst karob častěji
Minimum tuku – karobové mlsání bude méně kalorické, protože v karobu se vyskytuje velmi nízký podíl tuku. Můžete jej bez obav zařadit s dalšími vhodnými surovinami i k redukční dietě, například s celozrnnou moukou, čerstvým či sušeným ovocem a strouhaným kokosem.
Antioxidanty – karob je bohatý na rostlinné látky s antioxidační aktivitou, které v organismu likvidují nebezpečné kyslíkové radikály. Proto jsou karobové výrobky zdravější, než průmyslově vyráběné cukrovinky.
Vysoký obsah vápníku – některým z vás možná uniklo, že v karobu objevíte velmi vysoký podíl vápníku, ve sto gramech prášku je ho přibližně 350 mg. Je to spolu s mákem jeden z nejvydatnějších veganských zdrojů vápníku.