Lidé se v současné době více zajímají o zdravou výživu a alternativní zdroje léčby chorob z toho důvodu, že tyto postupy nemívají tolik vedlejších účinků, jako synteticky vyrobené látky z laboratoří. Přesto však k některým negativním projevům dojít může, a týká se to i fermentovaných produktů, kam patří i Kombucha.
Doporučené dávkování – pamatujte na to, že fermentované produkty by se neměly konzumovat v přehnaném množství. Jde zejména o to, že organismus přetížíte větším počtem bakterií a kvasinek, než dokáže unést. Je to podobné, jako kdybyste se přejídali zdravým jídlem, což vám také nepřinese valný prospěch.
Alergické reakce – některým lidem s oslabeným imunitním systémem vlivem nesprávného životního stylu nelze tyto bakteriální a kvasinkové kultury doporučit kvůli alergickým reakcím. Zde je záhodno nejprve se zaměřit na vyloučení ze stravy bílého cukru, bílé mouky, alkoholu, cigaret a masa, a zvýšení podílu celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce, a teprve pak začít pomalu dávkovat Kombuchu. Závažnější projevy nesnášenlivosti bakteriálních kultur se mohou projevovat poruchami CNS, jaterními potížemi a tzv. metabolickou acidózou.
Kontraindikace – v některých odborných studiích se uvádí, že není doporučováno konzumovat Kombuchu současně s některými syntetickými léky, v první řadě s těmi, co se nasazují na hormonální problémy. Tehdy se buď účinek léků brzdí, anebo naopak navyšuje, což není ani v jednom případě žádoucí.
Jestliže vám nevyhovuje Kombucha chuťově, a přesto se jí nechcete zbavit, můžete ji využít i jinak.
Kombucha v kosmetice
Výživné a ozdravné účinky Kombuchy byly prokázány i při vnějších aplikacích. Kupříkladu v případě atopických ekzémů, alergických vyrážek a podobných očistných projevů organismu. Zdraví prospěšné kvasinky a bakterie pomáhají urychlit hojení tkáně i při popáleninách a opařeninách. Někteří lidé jí s oblibou nahrazují vlasový kondicionér, který střídají s jablečným octem.
A na závěr pro zajímavost – kdo z vás má doma pokojové rostliny, může je přihnojovat namísto průmyslových hnojiv přírodní cestou. Hodí se k tomu nadbytečná bakteriální kultura, kterou již nelze využít jinak. Podobný efekt má na pokojové rostliny i akvarijní voda.