Ochutnali jste někdy v životě kefír, acidofilní mléko nebo zakysanou smetanu? Jestliže vám přišly tyto fermentované mléčné výrobky vhod, pak by vám mohl vyhovovat i Tibi. Tibi je také fermentovaný nápoj, ovšem nevyužívá se k jeho přípravě mléko, nýbrž pouze voda, cukr a vhodné odrůdy sladšího ovoce.
Výhody fermentovaných nápojů obecně spočívají na dvou základních jevech. Za prvé se k fermentaci využívají živé bakteriální a kvasinkové kultury, a ty prospívají lidskému tělu v mnoha směrech, a za druhé se tímto způsobem obohacujete o živiny ze samotného zdroje, tedy buďto z mléka, anebo z přirozené přírodní ovocné složky.
Co si představit pod pojmem Tibi – tento název je znám zejména kvůli samotnému nápoji, který se ve společnosti vžil pod přezdívkou „vodní kefír“. Tibi jsou ve skutečnosti drobné kamenné krystalky, na jejichž povrchu hostují některé kmeny bakterií, převážně rodu Streptococus a Lactobacillus, a spolu s nimi i zdraví prospěšné kvasinky. Bakterie s kvasinkami vytváří symbiotické prostředí, podobně, jako je tomu například na lidské pokožce, anebo v našich střevech.
Bez bakterií ve střevě bychom nebyli schopni ve zdraví přežít, každý z nás ukrývá ve svém těle přibližně jeden kilogram prospěšných mikroorganismů, které pomáhají vstřebávat živiny ze stravy, a tomuto procesu můžeme jít výrazně naproti, jestliže budeme alespoň občas konzumovat vhodná probiotika, tedy například kefír, bílé jogurty anebo právě Tibi.
Účinky Tibi krystalů se promítají do více oblastí. Tím, že rozkládají živiny z původního zdroje, nám jej pomáhají lépe využít, a zároveň obohacují střevní mikroflóru, která dostává doslova zabrat nevhodnou stravou a stresujícím životním stylem. Zároveň nezatěžují tělo mléčnými výrobky, jež ne každý dobře snáší, a mnozí dokonce nehodlají akceptovat z etických důvodů živočišnou stravu a dávají přednost veganskému životnímu stylu.