Jaké má olivový olej použití

Jednou z věcí, které najdeme v každé kuchyni, je mimo jiné také olej. A není divu, přeci jen má spoustu využití. Ovšem je třeba vzít v úvahu, že jich existuje větší množství druhů. Je tedy potřeba vybrat ten správný pro danou příležitost. Každý se totiž hodí k něčemu trochu jinému.

Tím hlavním rozdílem je samozřejmě rostlina, ze které se olej získává. Druhů, které je možné použít, je totiž poměrně dost. A každý z nich nám dává olej jiné kvality a trochu jiných vlastností. Ty pak určují jejich použití.

Tím zdaleka nejznámějším typem oleje je bezesporu ten olivový. Mnoho lidí však poněkud tápe v tom, jaké má vlastně olivový olej použití. Je to proto, že má reputaci exkluzivního oleje, zvláště pak ten extra panenský. Někteří lidé se jej proto bojí v kuchyni použít.

Tomu samozřejmě nahrává i fakt, že není zdaleka nejlevnější. Pokud jej tedy použijeme špatně, bude to mnohem větší ztráta, než kdybychom špatně užili slunečnicový či dokonce řepkový. Jaké je tedy jeho správné použití?

V první řadě je třeba říci, že rozhodně není vhodným typem například do fritovacích hrnců, především kvůli své ceně. Obvykle se ani nepoužívá na smažení celkově, i když na některé pokrmy je vhodný, neboť jim dodá speciální chuť. Obecně lze však říci, že použít jej na smažení je jeho zbytečné znehodnocování. Na tento typ přípravy pokrmů se hodí mnohem lépe jiné, levnější druhy.

Olivový olej je pak nejvhodnější k přípravě zálivek salátů, zvláště pak ten extra panenský. Dodá jim totiž typickou, svěží chuť. Koneckonců, k tomuto účelu byl i vyráběn. Proto je jen pochopitelné, že je to pro něj nejlepší použití. 

Avšak ať už se jej rozhodnete použít jakkoliv, rozhodně se nejprve rozmyslete, zda to za to stojí. Skutečně totiž není ani zdaleka nejlevnější. A všichni víme, jak moc jakákoliv zbytečná ztráta peněz bolí.

button_kupte-zde