Kokosové ořechy jsou superpotravinou. Jak jinak pojmenovat něco, co vám nabízí spoustu energie a živin v jednom docela malém ořechu, co se vám vejde do jedné dlaně. O kokosech je známo, že zasytí domorodé obyvatele i návštěvníky třeba na celý den, aniž by dotyční strádali hlady. Obrovskou výhodou kokosových ořechů je však ještě něco jiného – lze je snadno využít i ve zpracované podobě, a to bez konzervantů a chemických přísad, zejména aromat, barviv a sladidel. A kdyby naše země ležela v tropickém pásmu, možná byste si přáli mít alespoň jednu kokosovou palmu na vlastní zahradě.
Kokosový cukr – ještě, než se na kokosových palmách objeví první ořechy, sklízí se ze stromů květový nektar. Květy se lehce naříznou a nektar se sbírá do misek a následně nechá odpařit vodu, čímž vzniknou drobné krystalky, podobné třtinovému cukru. Kokosový cukr je vynikající alternativou nezdravému rafinovanému řepnému cukru. Můžete jej pak v domácnosti střídat s hnědým cukrem třtinovým.
Kokos strouhaný a kokosové plátky – dokážete si představit vánoční cukroví bez strouhaného kokosu? Asi stěží, viďte. Strouhaný kokos je levný a dobře dostupný, neobsahuje konzervanty ani jiné přídavné látky a pochutnáte si na něm i ve směsi se sušeným ovocem. Strouhaný kokos může nahradit i kokosová dužina strouhaná na tenké plátky.
Kokosové mléko – vynikající alternativou kravského mléka je nápoj, získávaný vyluhováním rozemleté kokosové dužiny v horké vodě. Získáme tím mnoho výživných látek, zejména vitamínů, minerálů a mastných kyselin.
Kokosová voda – mladší kokosové ořechy o stáří 34 týdnů se využívají pro sklizeň vnitřní tekutiny s vysokým obsahem výživných složek a sacharidů, které ji vtisknou příjemnou nasládlou příchuť. Kokosová voda se prodává ve formě nápoje, nejčastěji v papírových kartonech nebo v plechovkách.