Kuskus a bezlepková dieta

Hodí se kuskus k bezlepkové dietě? Na tuto otázku je poněkud složitější odpověď, a tak se na problém pojďme zaměřit více ze široka.

Kuskus je těstovina, nikoli druh obiloviny. Tím bychom asi měli začít, abychom si ujasnili pojmy. Obilovinu pouze připomíná svým pro těstoviny netypickým vzhledem. Původní tradice výroby kuskusu je stará několik stovek let a zpočátku se jednalo o těstovinové kuličky z tvrdé semolinové (pšeničné) krupice. Tradice se dochovala do současnosti v téměř nezměněné podobě, a tak lze říci, že pokud někde, například v čajovně, narazíte na pšeničný kuskus, není to bezlepková potravina.

Pšeničný kuskus zakoupíte ve většině prodejen zdravé výživy a objevuje se i ve větších obchodech s potravinami. Jestliže ale hledáte bezlepkový kuskus, musíte pátrat dál.

V tomto směru vám pomohou internetové vyhledávače, protože vyhodnocují i výrazy, jako je například „bezlepkový kuskus“. Výrobci bezlepkových potravin nezapomněli ani na tuto oblíbenou pochoutku a nabídnou vám například kuskus kukuřičný, cizrnový, čočkový, hrachový nebo rýžový (z celozrnné hnědé rýže).

Kuskus a zdraví

Jestliže kuskus lepek obsahuje, ještě to neznamená, že nebude vhodný pro žádného strávníka. Rozhodující vliv má především to, zda je vstupní surovina celozrnná, anebo nikoli. Zdravější je pochopitelně celozrnný výrobek, v němž je vše, co je pro náš organismus přirozené, tedy kromě sacharidů a proteinů také vláknina a minerální a stopové prvky.

Luštěninové druhy kuskusu jsou pak vhodné spíše jako příloha k obilovinám, anebo do zeleninového salátu a doporučujeme mezi sebou jednotlivé druhy střídat, abychom využili pestřejšího složení živin a také odlišných chutí. Ať už se jedná o jakýkoli druh kuskusu, jeho nespornou výhodou je velmi rychlá příprava, takže se hodí pro situace, kdy potřebujeme co nejrychleji něco teplého do žaludku.