Kuskus je zdravý pouze za určitých předpokladů

Také rádi navštěvujete čajovny? Bývá to prostředí ideální nejen pro meditaci a klidné rozjímání, ale i pro navazování nových přátelství, známostí a dokonce i pracovních kontraktů. V čajovnách se poměrně často podává v rámci malého občerstvení i kuskus. Obsluhující personál vám jej v reakci na objednávku přinese velmi rychle a vy nemusíte čekat příliš dlouho, jak tomu bývá ve většině restaurací.

Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, zda je kuskus zdravý? Chcete-li znát odpověď, musíte se hlouběji ponořit do jeho složení a působení v organismu.

Kuskus je těstovina, nikoli druh obiloviny, této domněnce nahrává jeho pro těstovinu zcela netypický vzhled. Někteří lidé se dodnes domnívají, že je to speciální pseudoobilnina, podobně jako například jáhly nebo amarant. Kuskus zdraví prospívá ovšem jen tehdy, je-li vyráběn z celozrnné semolinové pšenice, nikoli z bílé, vymleté (necelozrnné). A právě v čajovnách se můžete setkat s oběma druhy a zde také hledejte odpověď na původně položenou otázku ohledně zdravotního přínosu kuskusu. Tomu z bílé mouky se raději vyhýbejte, protože je ochuzen o většinu živin, které obsahuje celé pšeničné zrno. Bílou mouku tvoří pouze vnitřní jádro obilného zrna (endosperm) a tam je sice přítomno mnoho proteinů i sacharidů, ale schází tam vláknina a většina minerálů a stopových prvků. Kuskus z bílé mouky vás bude překyselovat a měli byste jej proto jíst v omezeném množství a pouze občas.

Není to bezlepkový výrobek – kdo dodržuje bezlepkovou dietu, měl by se vyhnout i celozrnnému kuskusu, protože pšenice semolina lepek obsahuje.

Vláknina – zdraví prospěšný celozrnný kuskus je plný nejen původních živin, které jsou v pšeničném zrnu ukryté, ale i vlákniny. Ta přispívá k tomu, že se nebudete přejídat, a že vaše střevní bakterie budou mít dostatek příležitosti, aby pomohly zužitkovat všechny složky z přijímaného pokrmu.