Proč je zelená káva dobrá na hubnutí

Na český trh se v poslední době dostávají potraviny a potravinové doplňky, s jejichž existencí se mnozí z vás setkávají poprvé. Do této kategorie spadá i zelená káva. Co si pod tím představit?

Nejedná se o žádnou zvláštní odrůdu, nýbrž o ten samý kávovník, z jehož pražených zrn si připravujete svůj oblíbený nápoj, pouze s tím rozdílem, že kávová zrna nejsou pražená, ale ponechaná v původní podobě.

Proces pražení má své výhody, zejména chuťové, ale také jisté nevýhody. Jde o tepelnou úpravu za tak vysokých teplot, kdy se prakticky zlikvidují živé enzymy a část některých vitamínů. Tím pádem má zelená káva možnost nabídnout mnohem více živin.

Kyselina chlorogenová

Tato látka je silným antioxidantem, a proto se také s oblibou zelená káva využívá pro regeneraci organismu, zejména vnitřních orgánů, a zároveň pro krevní oběh. Antioxidační aktivita likviduje volné kyslíkové radikály a tím normalizuje vnitřní prostředí, což má příznivý vliv na zažívání, mechanismy žláz s vnitřní sekrecí, mozek a nervovou soustavu, detoxikaci a buněčnou výživu.

Zelená káva na hubnutí je dalším důvodem, proč je o ni takový zájem. Opět zde do hry vstupuje kyselina chlorogenová, aby tentokrát snížila chuť k jídlu a urychlila metabolismus, kdy nedochází v takové míře k ukládání přebytečného tuku. Musíte si ovšem uvědomit, že jde pouze o podpůrný prostředek, který snahu o redukci hmotnosti posílí, nikoli vyřeší za vás. O to základní se musíte postarat vy, vaší snahou změnit jídelníček, odstranit z něj sladkosti a výrobky z bílé mouky, více se hýbat, pravidelně cvičit, jezdit na kole, plavat v bazénu, chodit častěji pěšky a hlavně do schodů, a třeba si i pořídit malou trampolínu do bytu, nebo velkou na zahradu.

A kde zelenou kávu pořídit? Většinou ji seženete v prodejnách zdravé výživy i s popisem, jak ji správně užívat a zpracovávat.