V současné době trh nabízí skutečně mnoho různých a zajímavých produktů. Je pravdou, že moderní technologie jdou skutečně kupředu a tím se na trh dostávají zajímavé produkty, které jsou přírodního charakteru a přináší i jisté a zásadní zdravotní benefity. Jaké je poté nejzdravější sladidlo? Pojďme si některé ze zástupců představit.
- Med je nejčastější náhražkou za cukr a také se nejvíce používal. Je ale pravdou, že má jeden velký nedostatek a tím je, že se nedá moc použít na vaření. V tomto případě totiž dochází k jeho znehodnocení a navíc přece jenom má dost kalorií, se kterými by se to nemělo nikdy přehánět.
- Stévie napadne každého, protože je nejrozšířenějším sladidlem, které je na trhu poměrně dlouhou dobu. V současné době ovšem nespí na vavřínech a uživatelé si ji mohou vychutnat v bohatých variantách a dokonce i ochucených.
- Kokosový cukr pomáhá udržovat stálost vnitřního prostředí v těle a podporuje dokonce imunitní systém. V současné době je to skutečně sladidlo, které si získává velkou oblibu mezi uživateli.
- Javorový sirup není žádnou neznámou a dostupný je celkem dobře v obchodech nejen se zdravou výživou.
- Čekankový sirup zažívá rovněž velký vzestup, navíc je vhodný pro děti a samozřejmě je opět dostupný v různých variantách.
- Xylitol je cukr, který si mohou dovoliti diabetici. Pomáhá udržovat nízkou a stabilní hladinu v krvi. Je stejně sladký jako běžný bílý cukr a je vhodnou náhradou.
- Erythritol řadí se skoro na stejnou úroveň jako xylitol a přirozeně se vyskytuje v ovoci. I tato náhražka je vhodná pro diabetiky, jen u některých osob může vyvolávat průjmy.
- Melasa má o polovinu méně kalorické hodnoty, než klasický cukr a skutečně mnoho minerální látek. Rovněž přináší i další zdraví prospěšné látky pro tělo. Jedná se o extrakt z cukrové třtiny.
- Agávový sirup je další produkt, který je rovněž hojně používaný, ale ne každému bude vyhovovat jeho kalorická hodnota.
Možností, které v současné době trh nabízí je skutečně mnoho a tak si každý může najít odpovídající produkt, který mu bude náhradou za klasický bílý cukr.