Naučte se správně klíčit semínka

Že jsou klíčky doslova podklad na talíři? To asi všichni víme, jejich cena je ale poměrně vysoká. Když vezmeme v potaz, kolik stojí pytlíček semínek a za kolik se nakonec prodává výsledný produkt, leckdo si může říci, že je lepší si vypěstovat klíčky plné vitamínů vlastní. Zařazením klíčků do svého jídelníčku získáte ideální a hlavně levný způsob zdravějšího stravování. Naklíčené plodiny totiž obsahují vysoké množství minerálů a vitamínů, které je pro naše tělo nesmírně důležité. Nakličování je poměrně snadná záležitost a dobře proveditelná i v domácích podmínkách. Jak postupovat a která semínka jsou pro naklíčení vůbec vhodná?

 

Malé semínko s ohromnou silou

V posledních letech se naklíčené potraviny staly ve světě doslova fenoménem. Není se ale příliš čemu divit. Naklíčené rostliny obsahují několikanásobně větší množství vitamínů a minerálů než plně vzrostlá rostlina. Semínka mohou přečkat v nehostinných podmínkách i několik let a následně v příznivém období vyrazit v plné síle. V okamžiku, kdy začne semínko klíčit, v něm dochází k bouřlivým metabolickým dějům, při kterých vzroste několikanásobně obsah vitamínů a minerálů. Krom toho dochází při tomto ději k štěpení bílkovin, sacharidů a tuků. Naklíčené plodiny jsou tak nejen skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, zároveň jsou ale velmi dobře stravitelné. Obsahují také nezanedbatelné množství pro tělo tolik důležité vlákniny.

 

Jak správně naklíčit semínka?

Nejprve je zapotřebí semínka důkladně propláchnout ve studené vodě a následně nechat odstát několik minut ve vlažné vodě. Díky tomu semínka dostatečně nabobtnají.

 

Nabobtnaná semena je zapotřebí znovu důkladně propláchnout a následně umístit do nakličovací misky. Pokud se vám nechce do misky investovat, bohatě postačí i některá z alternativ, které máte dma k dispozici. Sklenici pak umístěte poblíž okna, ovšem nikdy na přímé slunce. Ideální teplotou na klíčení bude něco kolem 21°C.

button_kupte-zde