Ne všechno je kvalitní

Když se někdy podíváme na to, čím se my lidé živíme, nelze se ubránit pocitu, že jsme vlastně takové jakési lidské popelnice. Je tu totiž naprosto nepřehlédnutelný rozdíl mezi tím, co jíme, a tím, co se považuje za zdravou stravu. Zatímco bychom se měli živit kvalitou plnou vitamínů a jiných prospěšných látek, nahrazujeme ji v mnoha případech raději potravinami pochybného původu plnými tuku, cukru a různých chemických přísad, u kterých je otázkou, jestli jsou aspoň neškodné, když už se dá sotva mluvit o jejich prospěšnosti. A proč tak činíme? Z různých důvodů, z nichž ale není snad žádný dostatečně logický.

Když máme někdy hluboko do kapsy, je pochopitelné, že se musíme třeba spokojit i s ne zrovna nejkvalitnější potravou. Stejně jako je tomu třeba v případech, kdy se dočasně ocitneme z dosahu prodejců kvalitní stravy a musíme se spokojit s tím, co je k dispozici. Ale hned poté, co taková situace pomine, bychom se měli ke zdravé stravě vracet. A pokud takové a podobné důvody nenastanou, měli bychom se tomu nezdravému vyhýbat soustavně. Ale to se neděje.

U nás prostě hledíme spíše na cenovky a na to, co dobře vypadá, voní a chutná. A otázka kvality, tedy složení takové stravy, je pro nás často vedlejší. Čímž si škodíme. A zatímco něco takového nežádoucího konzumujeme, utěšujeme se maximálně tím, že se snad pro jednou nic nestane. Jenže to ‚pro jednou‘ není rozhodně ojedinělé. A čím více nezdravé stravy jíme, tím více se v nás kumuluje škodlivin, které nás postupně ničí. Až nám nakonec nadělají v těle pořádnou paseku.

Nezdravě se stravujeme, namísto toho, abychom si kupovali něco prospěšného, a pak se často divíme, když to odneseme po zdravotní stránce. Najednou zjišťujeme, že jsme obézní, máme vysoký tlak krve a cukrovku a podobně. Čemuž jsme se mohli používáním zdravé stravy zřejmě vyhnout. Kdybychom ji neignorovali.

A tak navštivte aspoň občas e-shop se zdravými potravinami a nakupte tam. Vaše tělo to jistě ocení.