Nedostatek vitamínu K je výjimečný

O tom, že jsou pro naše tělo vitamíny nezbytné, asi není zapotřebí nikoho zvlášť přesvědčovat. Jejich nedostatek se většinou pozná velice brzy. Někdy se dá tento stav vyrovnat bez následků na zdraví, ale v některých případech je už na stoprocentní obnovu pozdě. Stačí si vzpomenout na námořníky v dobách dřívějších, kteří trpěli kurdějemi. Tak daleko to ale v naší době a kultuře jistě nedochází.

  • Nedostatek vitamínů a důležitých živin pociťujeme spíše jako únavu, špatnou náladu anebo nám dá tělo znamení v podobě lámavých nehtů a slabých vlasů.

Je tedy zapotřebí dávat tělu vše, čeho si žádá. Základních vitamínů je třináct. Některé jsou rozpustné ve vodě a některé v tucích. Hlavní rozdíl mezi nimi je ten, že si „tukové“ vitamíny může tělo nahromadit do zásoby. Ty „vodní“ totiž tělo dlouho neudrží – odvede je močí pryč.

  • K těm, kteří k rozpuštění potřebují tuk, patří například vitamín K.
  • Pro nás je nezbytný pro správnou srážlivost krve.
  • Také napomáhá mineralizovat kosti.

Pokud náš organismus funguje správně, není nutné ho tělu dodávat ve formě doplňků stravy.

  • Osmdesát procent potřebného množství vitamínu K si tělo vytváří samo pomocí střevních bakterií.
  • Zbylých dvacet procent mu dodáváme stravou.

Zelená zelenina se o vitamín K postará

Vitamín K je obsažen především v listové zelenině. Dalo by se říci, že co je v přírodě zelené, v tom bude nějaký ten vitamín K. Jestliže si alespoň čas od času dáte avokádo, brokolici, růžičkovou kapustu, kiwi, hrášek, pak můžete být v klidu. A to byl jen malý výčet potravin, ve kterých je tento nezbytný vitamín obsažen.

  • Nedostatek tohoto důležitého vitamínu může vaše tělo pocítit v případě, že trpíte nějakou střevní chorobou, kterou doprovázejí průjmy.
  • Pak je pravděpodobné, že vám lékař doporučí některý vhodný doplněk stravy, který vašemu tělu vitamín K dodá.