Mražená zelenina může být stále kvalitní

Přesto, že současné supermarkety nabízejí celoročně dostatek zeleniny, někdy se nám může stát, že ji budeme potřebovat uskladnit. A to zejména v případě, že máme to štěstí a můžeme si některé druhy vypěstovat na své zahrádce. Jedním z nejpoužívanějších způsobů je mražení.

  • Mnoho lidí ale dělá při tomto způsobu uskladnění jednu zásadní chybu.
  • Do mrazáku vloží syrovou zeleninu.
  • Poté, co ji opět rozmrazí, vypadá tak trochu opotřebovaně.
  • Jak tomu zabránit?
  • Docela jednoduše a celkem rychle.
  • Pomůže blanšírování.

Což znamená, že se zelenina ponoří na krátkou chvíli do vařící vody a pak se rychlým způsobem ochladí. Pro většinu druhů postačí horká lázeň trvající pouhé dvě minuty. Kořenová zelenina bude vyžadovat čas jednou tak dlouhý. Zelenina bude po vyjmutí z mrazáku nejen lépe vypadat, ale uchová si také mnohem více vitamínů.

Zmrazit můžete téměř vše

Mrazit lze prakticky vše. Jen zelenina, která obsahuje velké množství vody, se na tento způsob uskladnění příliš nehodí. Jedná se tedy především o okurky, cukety a rajčata. Ale u rajčat bychom mohli udělat jednu výjimku. I když se po rozmražení promění v podivnou rozteklou hmotu, na chuti jim to nijak neubere. Můžete je směle použít do polévek či omáček. Je také vhodné veškerou mraženou zeleninu zpracovat do půl roku od uskladnění.

  • Dvě základní zásady by měly platit u všech druhů zamražené zeleniny.
  • Vzhledem k tomu, že některé druhy jsou velice aromatické, musejí být uskladněny v obalech, které dobře těsní.
  • Jinak hrozí nebezpečí, že budou veškeré potraviny, které jsou ve společném mrazáku, „vonět“ stejně.
  • Jednou rozmraženou zeleninu je nevhodné mrazit znovu.
  • Velice totiž ztratí na své původní kvalitě.
  • Což poznáme nejen na vůni, ale především na její chuti.
  • A pokazit si kvůli přílišné šetrnosti celé jídlo se asi nevyplatí.