Neignorujme dobré rady

Není jídlo jako jídlo. To víme všichni, protože žijeme v bohaté části světa, kde se nabízí nepřeberné množství různých potravin. A protože jsou takové potraviny různé a obvykle dostupné, neměli bychom si z nich vybírat jenom to, co nám chutná nebo co nás nejrychleji a nejjednodušeji zasytí. Když máme my lidé na výběr, měli bychom volit i to, co je zdravé. Protože není-li problém se nasytit, je dobré uvažovat i o přínosnosti toho, co zkonzumujeme.

Jsou potraviny, jejichž konzumací svému tělu prospíváme, a jsou tu i ty, jež nám spíše škodí. A jenom blázen by nevěděl, co z toho je lepší. Samozřejmě, že by se měla preferovat strava zdravá, protože nám tato zajišťuje lepší zdravotní stav a delší život. Ale často si navzdory tomuto povědomí nepočínáme tak, jak bychom měli.

Kdybychom se o to víc zajímali, určitě by většina z nás zjistila, že se živí rizikově. V potravě mnohých z nás se to jenom hemží pochybnými barvivy a dochucovadly, často je tu neúměrné množství potenciálně škodlivých tuků, cukru a soli. A kdo ví, co všechno ještě polykáme. A kdybychom věděli, co v naší potravě máme a jak přesně nám to škodí, možná by nám aspoň zatrnulo.

Ale my lidé se nechceme stresovat. A tak raději podobné varovné informace ignorujeme. A namísto přechodu na zdravou stravu žijeme v blažené nevědomosti. Dokud se na nás to nekvalitní v naší stravě nepodepíše. Negativně, jak jinak?

Ale rozumní lidé by neměli svévolně taková rizika podstupovat. Neměli bychom doufat, že ty problémy, které nám to v budoucnu přivodí, nějakým zázrakem nenastanou. Měli bychom co nejdříve aspoň trochu vsadit na zdravou stravu. Protože to není ani trochu složité. Když totiž nevíme, co přesně tato obnáší, můžeme jednoduše zamířit na specializovaný e-shop, kde si lze koupit cokoliv a pokaždé nám to bude prospěšné. A když je to tak jednoduché, proč zbytečně riskovat?