Není jídlo jako jídlo

Když jsem byl malý, nestalo se nikdy, že bych měl hlad. Prostě vždycky bylo něco k jídlu. A člověk se musel jenom smířit s tím, že k jídlu bylo zrovna to, co bylo. Tedy co se sehnalo. Kdo onu dobu pamatuje, ví, že tehdy mnohdy ledacos chybělo, obchody bývaly poloprázdné, a tak sice bylo co jíst, ale nebylo právě na výběr. A když nebylo na výběr, odnášela to často kvalita našeho stravování. Nejedli jsme prostě tak, jak by to bylo ideální, protože obchody ovocem a zeleninou zely prázdnotou nebo nabízely nekvalitní českou produkci, zatímco tukem a cukrem se v našich potravinách nešetřilo.

Pak přišel reálný život, počátek dospělosti. Tehdy už se hlad občas objevil, protože bylo třeba našetřit si na bydlení a další náklady související se životem. Ale zase až tak špatné to nebylo, jíst bylo obvykle co. Jenom se muselo vybírat něco levného a muselo se to nějak ošidit, aby toho bylo dost. A častá konzumace rýže s kečupem nebo pečiva určitě nebyla dokonalým stravováním. Ale co se dalo dělat, když už sice byly obchody plné, jenže na to nabízené nebyly někdy peníze?

A dnes už je konečně docela dobře. Obchody jsou stále plné všeho možného, naše společnost se ve srovnání s oněmi časy vzmohla, a tak bych se já stejně jako i vy mohl kvalitně stravovat. Pozdě, ale přece. Ale zvyk je v mnoha případech železná košile. A i když tedy víme, co je to zdravá výživa, a i když už se i skutečně zdravé potraviny sehnat dají, nejednou tuto možnost ignorujeme a raději si škodíme něčím, co zdravé není. Co ale díky nejrůznějším přísadám lépe chutná a také to často bývá levnější.

A co to v praxi znamená? Přece to, že si zaděláváme na zdravotní problémy a zbytečně si zkracujeme život. A přitom by stačilo tak málo, abychom tento svůj nedostatek napravili! Stačilo by navštívit internetový obchod specializovaný na zdravou stravu a mohli bychom konečně žít kvalitnějším životem.