🤒 Moc se omlouváme, ale z důvodu nemocí mohou být některé zásilky o pár dní zpožděné. Expedice zboží probíhá, ale bohužel v menší míře. Moc děkujeme za pochopení a důvěru. 🙂

O celozrnných těstovinách

Těstoviny se staly symbolem moderní doby. Kdo z vás si ještě pamatuje některé reklamy z doby socialismu, možná si vybaví jejich hlavní motto, a tím je rychlá a jednoduchá příprava. Není to nic obtížného, uvaří je i naprostý amatér, stačí řídit se přesně instrukcemi v návodu k přípravě.

Socialismus byl také obdobím, kdy se těstoviny propagovaly i v hromadném stravování ve školách, v podnikových kantýnách a závodních jídelnách a jen málokdo se zabýval myšlenkou o prospěšnosti původních surovin, z nichž ta základní byla pro lidské tělo spíše přítěží, než přínosem. Bílá pšeničná mouka.

O škodlivosti této „hmoty“ s minimálním obsahem živin jsou předkládány informace již mnoho let a přesto se stále těstovinami plní regály obchodních domů a lidé si je bezostyšně vkládají do nákupních vozíků. Naštěstí jim začaly úspěšně konkurovat těstoviny celozrnné. Proč jim dát přednost a klasické těstoviny z bílé mouky raději ponechat bez povšimnutí?

Ten zrádný lepek – lepek vyvolává celou řadu zdravotních obtíží a lze jej označit za civilizačního nepřítele. Škodlivost lepku se však projeví zejména tam, kde lidé holdují výrobkům z bílé mouky, které neobsahují téměř žádnou vlákninu.

Vláknina tam není náhodou – vláknina se v celozrnných potravinách stará především o dvě věci. Za prvé dbá o průchod tráveniny trávicím traktem tak, aby denně, ideálně brzy ráno kolem šesté hodiny, kdy je tzv. hodina tlustého střeva, docházelo k pravidelnému vyprazdňování.  Zácpu a nepravidelnou stolici způsobuje zejména deficit vlákniny ve stravě, a trvá-li tento stav dlouho, může se objevit i rakovina. Druhým důvodem vlákniny ve stravě je snížení její kalorické hodnoty, jídel s vlákninou se nelze tak snadno přejídat, jako např. obyčejnými rohlíky.       

Obsah živin je výrazně vyšší – čím více živin, tím vyšší hodnota potravin, to je logické. Celozrnné těstoviny jsou mnohem výživnější i hodnotnější, než ty z bílé mouky, nejvíce živin se nachází ve vnější slupce obilovin a ta je z bílé mouky systematicky odstraňována. Jejich skutečnou hodnotu však oceníme až s odstupem času, kdy předejdeme vážným onemocněním a komplikacím, různým operačním zákrokům a předčasnému stárnutí.

button_kupte-zde