O jídle víme všechno, ale…

Spousty vědců si daly a dodnes dávají tu práci, aby odhalili, jak dosáhnout co nejlepšího zdravotního stavu a tím i spokojenosti a dlouhověkosti. A mezi těmito vědci byla a je i spousta těch, kteří se vrhli na otázky naší výživy. A probádali skutečně ledacos a přišli s mnoha doporučeními. Z nichž přinejmenším ty nejznámější moudré rady známe. Víme o prospěšnosti pravidelného stravování, vitamínů, minerálních látek a podobně, a víme také o škodlivosti přemíry soli, tuku, cukru a dalších rizikových záležitostí.

Teoreticky je tedy v současnosti vše dokonalé. Když totiž víme, čím bychom se měli živit, aby nám to bylo ku prospěchu, stačí se takových moudrých rad držet, a je to. Jenže všichni víme, že tomu tak není. Víme toho dost, ale ony dobré rady velmi často jednoduše ignorujeme. A vždycky si to nějak zdůvodníme. Třeba tak, že se to zdravé prostě nedá jíst, že to není ani trochu chutné. Nebo že je to, co se označuje jako zdravé, příliš drahé, a nebudeme za to tudíž zbytečně utrácet. Nebo že na tu zdravou stravu ani nemáme peníze. Nebo že tyto potraviny na rozdíl od nezdravých jídel nezasytí. A to je jenom zlomek z možných výmluv, které máme po ruce, když na nás někdo s kvalitnějším stravováním vyrukuje.

Na některých z těchto výmluv pochopitelně něco je. Třeba když někdo prohlásí, že o významu ovoce a zeleniny v naší stravě sice ví, ale když vidí to, co nám někdy obchodníci nabízejí, vyhne se tomu, protože je plíseň karcinogenní a něco, co začíná hnít, také určitě není nejlepší volbou.

Ale i takové lidi lze usvědčit v tom, že jsou daleko spíše ignoranti, než že by to s touto výmluvou mysleli vážně. Protože existuje i e-shop se zdravou výživou, na který se dá ve všech ohledech spolehnout. A kdo se aspoň zčásti stravuje tím pocházejícím z tohoto zdroje, určitě si prospěje.

A co vy? Polepšíte se nebo si budete i nadále zbytečně zkracovat život?