Objevte kouzlo přirozených snídaní

Obilné kaše

Tradiční čínská medicína se snaží chápat fungování lidského těla v širším kontextu a pracuje mnohem lépe s energií a s aspekty denních cyklů, nežli medicína klasická. Možná jste se již setkali s termínem „orgánové hodiny“ - každý orgán v těle má k dispozici v určitou hodinu nejvíce energie, aby mohl zvláště tehdy dobře pracovat a regenerovat se.

Hlavní trávicí orgán – žaludek je nejvýkonnější ráno mezi sedmou a devátou hodinou. Tehdy bychom si měli v poklidu dopřát snídani a pokud možno teplou. Ideální je teplý výživný nápoj (nikoli však káva s kofeinem) a nějaké pečivo s pomazánkou, vejcem či sýrem, ale lze to praktikovat i výhodněji.

Lidé v minulosti snídali převážně obilné kaše. Má to své obrovské výhody:

Kaše obsahuje velké množství vody, takže zároveň přijímáte dostatek tekutin a není ji nutné zapíjet nápojem.  

Připravíte ji nejlépe z vloček, ty jsou celozrnné, tudíž obsahují všechny živiny v optimálním poměru (sacharidy, zdravé tuky a proteiny). Můžete je různě střídat a kombinovat a tím pádem jídelníček významně obohatit. Mohou to být vločky ovesné, pohankové, jáhlové, kukuřičné, quinoové, pšeničné (špaldové), anebo žitné.

Příprava je rychlá, nezabere vám více, než deset minut. Můžete použít mléko nebo jen vodu, a pokud vaříte na nerezovém nádobí se sendvičovým dnem, stačí dobu varu zkrátit na tři až pět minut a pět minut nechat kaši „dojít“.

Nízký glykemický index a zároveň dostatek složitých sacharidů vám zajistí energii na celé dopoledne. Pokrm výborně zasytí a navíc obsahuje mnoho vlákniny, takže tím podpoříte trávení i peristaltiku střev. Obilné kaše jsou skvělý tip pro diabetiky a pro osoby obézní, které mají zájem zbavit se přebytečných kilogramů.

Kaše jsou nejchutnější s ovocem či ovocnými pyré, případně džemem nebo s kompotem, k přípravě lze využít i sušené ovoce. Dopřejte si posypku z rozemletých oříšků, arašídů a mandlí, či ze slunečnicových semínek, a můžete sáhnout i po kakau a strouhaném kokosu. Dobrou volbou je rovněž nastrouhaná kvalitní čokoláda.