Zbavte se bílého cukru

Bílý řepný rafinovaný cukr je jedna z nejnebezpečnějších potravin, která má na svědomí celou řadu zdravotních problémů. Lze jej spojit s většinou civilizačních chorob, a pokud si tento fakt uvědomíme, záhy zjistíme, že jsme jím doslova obklopeni na každém kroku – přidává se do cukrovinek, slazených nápojů, hotových jídel i polotovarů, a co je horší, na jeho konzumaci může vzniknout závislost. Nelze se tomu divit, neboť tento „hřích“ z minulosti je zaběhnutým stereotypem výroby a poptávky. Každý rok jej cukrovary v České republice dodají na trh přes půl miliardy tun a pouze nepatrná část jde na export. Tuzemská spotřeba cukru dosahuje hrozivého čísla téměř čtyř set tisíc tun za rok.

Proč se jej zbavit a nahradit jiným sladidlem – výchozí surovinou pro výrubu cukru je cukrová řepa, to je zdraví velmi prospěšná zelenina, ovšem pouze v původní podobě. V průběhu zpracování se z ní totiž to nejcennější – cukerná melasa -  odstraňuje, je to zkrátka přesně naopak, než by mělo být. Bílý cukr pak vypadá sice na pohled nádherně, ale to je vše, co nám může nabídnout.

Čím bílý cukr nahradit

Melasa – na první pohled nevzhledná hmota nevypadá vábně, ale je v ní mnoho cenných živin, především vitamíny skupiny B a minerální prvky. Je méně kaloricky vydatná, což přispívá i k udržení ideální hmotnosti. Melasu si můžeme dopřát z cukrové řepy, ale i z cukrové třtiny.

Třtinový cukr – zvláště ten tmavě hnědý obsahuje rovněž mnoho minerálů a vašemu zdraví prospěje mnohem více, než řepný „bílý jed“.  

Březový cukr – xylitol – jeho hlavní výhodou je, že sladí zhruba stejně, jako bílý cukr, takže se snadno nahrazuje ve všech receptech na přípravu pokrmů. Zároveň je méně kalorický a má nízký glykemický index, takže je vhodný i pro osoby s nadváhou a diabetem.

Sušené ovoce – zejména datle a rozinky jsou na sacharidy bohaté, ovšem pro slazení pokrmů lze využít pestrou plejádu druhů, která se dnes na trhu nabízí, počínaje švestkami a meruňkami a konče banány a papájou. Velmi přínosné je ovoce sušené mrazem – lyofilizací, kdy je v něm zachována většina přirozených biologicky aktivních látek.