Zbavte se bílého cukru

Bílý řepný rafinovaný cukr je jedna z nejnebezpečnějších potravin, která má na svědomí celou řadu zdravotních problémů. Lze jej spojit s většinou civilizačních chorob, a pokud si tento fakt uvědomíme, záhy zjistíme, že jsme jím doslova obklopeni na každém kroku – přidává se do cukrovinek, slazených nápojů, hotových jídel i polotovarů, a co je horší, na jeho konzumaci může vzniknout závislost. Nelze se tomu divit, neboť tento „hřích“ z minulosti je zaběhnutým stereotypem výroby a poptávky. Každý rok jej cukrovary v České republice dodají na trh přes půl miliardy tun a pouze nepatrná část jde na export. Tuzemská spotřeba cukru dosahuje hrozivého čísla téměř čtyř set tisíc tun za rok.

Proč se jej zbavit a nahradit jiným sladidlem – výchozí surovinou pro výrubu cukru je cukrová řepa, to je zdraví velmi prospěšná zelenina, ovšem pouze v původní podobě. V průběhu zpracování se z ní totiž to nejcennější – cukerná melasa -  odstraňuje, je to zkrátka přesně naopak, než by mělo být. Bílý cukr pak vypadá sice na pohled nádherně, ale to je vše, co nám může nabídnout.

Čím bílý cukr nahradit

Melasa – na první pohled nevzhledná hmota nevypadá vábně, ale je v ní mnoho cenných živin, především vitamíny skupiny B a minerální prvky. Je méně kaloricky vydatná, což přispívá i k udržení ideální hmotnosti. Melasu si můžeme dopřát z cukrové řepy, ale i z cukrové třtiny.

Třtinový cukr – zvláště ten tmavě hnědý obsahuje rovněž mnoho minerálů a vašemu zdraví prospěje mnohem více, než řepný „bílý jed“.  

Březový cukr – xylitol – jeho hlavní výhodou je, že sladí zhruba stejně, jako bílý cukr, takže se snadno nahrazuje ve všech receptech na přípravu pokrmů. Zároveň je méně kalorický a má nízký glykemický index, takže je vhodný i pro osoby s nadváhou a diabetem.

Sušené ovoce – zejména datle a rozinky jsou na sacharidy bohaté, ovšem pro slazení pokrmů lze využít pestrou plejádu druhů, která se dnes na trhu nabízí, počínaje švestkami a meruňkami a konče banány a papájou. Velmi přínosné je ovoce sušené mrazem – lyofilizací, kdy je v něm zachována většina přirozených biologicky aktivních látek.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení