Každé onemocnění je pro jeho nositele ve skutečnosti požehnáním. Jde o příležitost pochopit, že něco děláme špatně, a je to zároveň impuls k zamyšlení a hlavně k tvůrčí změně. Kdo si toto uvědomí, bude vždy ve výhodě, protože na sobě může výrazně zapracovat, zvýšit si vědomí, objevit některé skryté příčiny problémů a zařadit do jídelníčku vhodnější potraviny.
Strava je jedním z nejsilnějších vlivů, jimiž můžeme své zdraví značně podpořit, anebo naopak doslova podkopat. Je to zároveň nejlépe pochopitelný mechanismus účinku daných vlivů, aniž bychom museli studovat mikrobiologii, medicínu a farmakologii.
Při práci na sobě a změně jídelníčku napomáhá intuice – vnitřní hlas a pocit, s nímž se můžeme řídit při výběru vhodných potravin. Jestliže vnímáte, že by vám pomohla pohanka, nezatracujte svůj vlastní pocit a vnitřní hlas, protože právě tato pseudoobilovina nabízí skutečně obrovskou pomoc u většiny civilizačních neduhů.
Pohanka zdraví upevňuje prostřednictvím preventivního působení a může mít i léčebný efekt. Co je na ní tak zázračného a čím je pro nás přínosná?
Lehce stravitelná posilující semena – ať už zakoupíte pohanku v jakékoli formě, vždy půjde o velmi lehce stravitelný zdroj proteinů, sacharidů, minerálů, vitamínů a vlákniny. Připravíte ji během čtvrt hodiny, přičemž doba varu pohanky ve vodě činí jen několik minut.
Prevence proti infarktu – máte někoho v rodině, kdo prodělal infarkt či mozkovou mrtvici? Pak využívejte pohanku častěji a nabídněte ji vašim blízkým. Před těmito chorobami chrání pohanka svým obsahem živin, zejména rutinem, železem a zinkem, vitamíny skupiny B a antioxidačním vitamínem E.
Posilující obilovina – Tradiční čínská medicína a makrobiotika ji považují za poměrně silný element Yang, který posiluje krevní oběh, práci vnitřních orgánů pro krvetvorbu a trávení a nervovou soustavu. Pohanka má také velmi pozitivní vliv na činnost mozku, paměť, tvůrčí činorodost a dobrou náladu.