S amarantem bude váš jídelníček zas o něco bohatší

Když nahlédnete do odborných statí o složení a využití amarantu, zjistíte, že obsahuje některé velmi zajímavé nutriční prvky. Jedním z nejvýznamnějších je skvalen. Je to organická látka, která je silným antioxidantem, udržujícím lidský organismus v odolnosti vůči poškození buněk a většině chorob včetně nádorového bujení. Mimochodem, skvalen obsahuje i za studena lisovaný olivový olej, a je známo, že právě jeho pravidelná či častá konzumace je spojována s lepší vitalitou a zdravějším životním stylem středomořských národů.

Vědečtí pracovníci věnují výzkumu skvalenu mnoho času a prozatím byl prokázán jeho pozitivní vliv na imunitní systém, snižování hladiny špatného cholesterolu, tvorbu vrásek, stařeckých skvrn, vypadávání a šednutí vlasů a další projevy předčasného stárnutí. Antioxidační aktivita tohoto významného činitele má však hlubší potenciál a mnozí z nás intuitivně vnímají, že právě amarant patří v tomto směru k nejvýznamnějším potravinám.

Zajímá-li vás u amarantu cena,  bude pochopitelně vyšší, než u tuzemských obilovin, vzhledem k tomu, že jde o dováženou surovinu převážně z Mexika, USA a Maďarska. Na malé osevní ploše se pěstuje i v České republice a na Slovensku, ale pouze v teplých nížinných oblastech.

Amarant se vaří podobným způsobem, jako rýže, anebo se z něj připravují kaše či zavářka do polévek. Na Internetu naleznete bezpočet různých receptů, jak jej upravit, s čím podávat a jak konkrétně v kuchyni využít. Někteří strávníci si pochvalují původní zrno, které je i po dovaření křupavé, jiní dávají přednost spíše vločkám. A co se týče množství vody při vaření, pro kaši vystačíte s poměrem 1 : 3, pro uvaření méně kašovité a více sypké hmoty pro přílohu bude nutný poměr 1 : 5 až 1 : 6. Nejjednodušší je tuto pseudoobilovinu přidávat k zahuštění polévek, tam vystačíte u množství polévky pro čtyři osoby s polovinou hrnku amarantu.