Ochutnejte Yuzu

Slyšeli jste někdy o ovoci, jménem Yuzu? Možná, že se s tímto pojmem setkáváte poprvé, i když se považujete za znalce exotického ovoce, a rádi experimentujete. Tentokrát vás ovšem musíme tak trochu zklamat, pravděpodobně je nezakoupíte v žádném supermarketu, a pokud „náhodou“ ano, bude to za velmi vysokou sumu.

Kde je problém

Yuzu je ovoce, především velmi svérázné, využívá se z něj zejména slupka a část dužiny, která není ale vůbec šťavnatá, a je v ní obsaženo mnoho nestravitelných a nevyužitelných pecek. Dovoz čerstvého ovoce se nevyplatí a tak se musíme smířit s tím, že je výhodnější jej zpracovat přímo v místě pěstování např. na džemy a marmelády. To ovšem nic nemění na situaci, že právě Yuzu bude mít fantastické vlastnosti pro náš organismus.

Vitamínová bomba

Když se mluví o vitamínu C, jak vám pomáhá při nachlazení a chřipce, jak si dopřáváte citron do čaje nebo pomerančovou šťávu, pak vězte, že právě Yuzu má mnohem silnější účinky. Situaci si můžete představit asi takto: K tomu, abychom pokryli potřebnou denní dávku „céčka“, bychom těch citronů či pomerančů měli sníst asi dvacet dekagramů, tedy dužinu z tří pomerančů či citronů, což je poměrně mnoho.
Využijete-li marmeládu z Yuzu, stačí vám k pokrytí denní dávky vitamínu C mnohem méně, uvádí se, že jeho obsah je ve srovnání s citrusy přibližně trojnásobný, podobně, jako je tomu např. u šípků.

Jak jej využít

Dovoz Yuzu se specializuje hlavně na koncentrované marmelády slazené cukrem a medem, proto jsou vhodné pro jakékoli sladké dezerty a pokrmy, jako jsou např. palačinky nebo rozpékané pečivo. Hodí se však i pro přípravu limonád, v ideálním případě z kvalitní kojenecké vody nebo minerálky, např. s obsahem hořčíku, jako je Magnesia. Kombinace hořčíku, vitamínu C a také vitamínu B6, který Yuzu obsahuje, je ideální pro vstřebávání všech těchto důležitých složek výživy.

button_kupte-zde