Olivový olej a jeho vliv na lidské zdraví

Chutný, voňavý a bohatý na živiny, olivový olej je nejlepším přítelem nízkokalorických diet a zdravého stravování. 

Olivový olej: historie

Původ olivového oleje je velmi starý. První důkazy sahají do roku 4000 př. n. l., kdy byl v dnešním Turecku, Indii a Palestině olivový extrakt používán jako mast na pokožku, ke svícení lamp a jako lék na různé nemoci.

Následně římský lid přinesl olivovník na všechna území římské říše a uložil platby daní ve formě olivového oleje. To představovalo velmi silný tlak na pěstování a produkci oleje a zlepšila se jeho kvalita a rozšíření.

Jak je spjatý olivový olej a zdraví

Z chemického hlediska obsahuje olej řadu zdravě prospěšných látek. Jedná se především o kyseliny olejovou, linolovou, palmitovou a stearovou. Pak jsou tu látky jako polyfenoly, chlorofyl, steroly, vitamín E a A, železo, zinek, měď, selen.

Řada z těchto látek působí na buněčné úrovni jako antioxidanty, zabraňují tvorbě a působení volných radikálů, které mohou poškodit buněčné membrány. Polyfenoly mají schopnost předcházet Alzheimerově chorobě, chránit srdce a tepny a také vykonávat protinádorovou prevenci. 

Vitamin E

Je v oleji hojně obsažený. Jde o silný antioxidant, chránící buňky před volnými radikály, které zodpovídají za jejích stárnutí a za kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění. Vitamin E je považovaný pro své účinky za vitamín krásy. Efektivně působí v kombinaci s kyselinou linolovou a jejich poměr je v olivovém oleji ideální. Obě látky potom působí na pružnost cév, regulují produkci hormonů a zvyšují hladinu prospěšného cholesterolu.

Výhody olivového oleje

Olivový olej je základní složkou středomořské stravy, což je světově nejoblíbenější způsob stravování. 4 až 5 čajových lžiček denně chrání játra a bojuje proti cukrovce. Dnes je olej povolen v malých dávkách ve všech dietách, i v těch nejpřísnějších. 

Jaké jsou prospěšné vlastnosti olivového oleje?

  • Skvělá rovnováha tuků: je bohatý na mono-nenasycené mastné kyseliny, které zabraňují kardiovaskulárním poruchám.
  • Díky mononenasyceným tukům je olivový olej odolný vůči změnám způsobeným teplem, takže dosahuje vysokých teplot bez tvorby škodlivých látek. 
  • Rovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselin předchází řadě zdravotních problémů spojených se srdeční činností.

Zatímco jiné rostlinné oleje, jako jsou oleje ze semen, se získávají chemickými a průmyslovými postupy, olivový olej je jediný, který se získává pouhým drcením ovoce a filtrováním produktu. Je to tedy přírodní produkt.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení