Jak dobře znáte pohanku? Pokud se domníváte, že ano, pak byste mohli uspět i v jejím klíčení. A proč ji vlastně nakličovat?
Klíčením se pohanka stává lépe stravitelnou a obsahuje jako bonus ještě více vitamínů. Bude prospěšná vám i vašim dětem.
Jak naklíčit pohanku? Tato pseudoobilovina vám vzejde při pokojové teplotě i v zimě, a to velmi snadno. Můžete k tomu využít komerčně nabízené nakličovací misky nebo sklenice, anebo docela obyčejné talíře a keramické či porcelánové misky. Současným velkým hitem jsou i microgreens, kdy pohanka nasadí dlouhé kořínky a ze semena vyroste nová zelená rostlinka.
Není pohanka jako pohanka
Někteří dychtiví zájemci o klíčení semen se mohou dostat do situace, kdy si opatří zdroj ke klíčení, ale nic jim nevyklíčí a zrna naopak zplesniví. V případě pohanky je to docela obvyklá záležitost. Semena pohanky totiž nejsou všechna k nakličování vhodná a musíte v tom mít jasno. Co tedy rozhodně nekupovat?
Lámanka – pokud při nákupu pohankových semen přehlédnete, že jde o pohankovou krupici neboli lámanku, pořiďte si ji pouze k přímé spotřebě, ale nikoli pro klíčení. Rozlámaná semena nemohou nikdy vyklíčit už jen ze samotného principu zachování života v obilném zrnu.
Termicky loupaná – podobné je to i s tepelně upravenými zrny. Termická úprava se postará o likvidaci živých enzymů a z těchto zdrojů se klíčky nikdy nevytvoří. Termicky loupanou pohanku poznáte docela jednoduše, má vždy tmavší barvu, která připomíná lehce připálený karamel.
Jedinou vhodnou pohankou na klíčení je pohanka mechanicky vyloupaná. Při tomto procesu se zrna nezahřívají na vyšší teplotu a zůstávají neporušena, pouze zbavena různých nečistot. Projeví se to i na jejich barvě, která není hnědá, nýbrž spíše zelená, a výrobci jsou také povinní mechanicky loupanou pohanku oddělit od ostatních plodů.