Přemýšlejme nad jídlem

Víte, co jíte? Možná mi automaticky odpovíte, že ano. Podíváte se přece na to konzumované a hned rozeznáte aspoň ty nejběžnější pokrmy. Takže je to jednou guláš, jindy řízek a jindy třeba jablko a podobně. Ale tak jsem tu v úvodu položenou otázku nemyslel. V ní mi šlo o to, zda víte, co je obsaženo v tom, co konzumujete. A to už na první pohled vidět není.

Samozřejmě víme, že konkrétní typy potravin obsahují v hrubých rysech to či ono, že dejme tomu ovoce a zelenina obsahují vitamíny a vlákninu, zatímco maso spíše tuk a bílkoviny, ale dokonalý přehled o tom, co má konkrétně která z poživatin, jimiž se krmíme, už nemáme. A k čemu to vede? Často k tomu, k čemu by to vést nemělo.

Mnohé z pokrmů, které jsou nám podávány a které konzumujeme, protože nám chutnají, obsahují přemíru cukru. A sladké míváme rádi. Spousta dalších pokrmů obsahuje spoustu soli, a i ty máme rádi pro jejich výraznou chuť. A jinde je zase hromada tuku, což také upřednostňujeme, tentokrát třeba proto, že se tím nasytíme daleko lépe a rychleji než nějakou tou zeleninou. Ale navzdory těmto charakteristikám, které máme na podobných potravinách rádi, jsou tu i jejich hodně zásadní nedostatky. A to skutečnost, že mnoho cukru, soli a tuku škodí našemu zdraví. A čím víc takových škodlivých jídel sníme, tím si zaděláváme na horší budoucnost. Kdy nám to způsobí zdravotní problémy a zkrátí nám to život.

Jíme prostě nezdravě. I když víme, že to není nutné. Protože dnes neseženeme jenom pochybné potraviny. Dnes si snadno nakoupíme i to, co je zdravé. Chce to jenom vědět, kde se to nabízí. A jestli máte zájem o kvalitnější život, měli byste se stravovat i na e-shopu nabízejícím jenom a pouze zdravou stravu. Protože to vám udělá dlouhodobě dobře.

Je tedy jenom na vás, čemu dáte ve své stravě přednost. A jakou si tím připravíte budoucnost.