Vybírejte si jídlo s rozumem

Víte, co byste měli jíst? Určitě víte. Měli byste si dopřávat hlavně vitamíny, potřebné minerály a vlákninu, které jsou pro naše zdraví nesporně prospěšné, a bílkoviny, z nichž je naše tělo vystavěno, a k tomu jen omezeně tuku a cukru, které se sice hodí jako zdroj a zásoby energie, ale ve velkém množství jsou spíše na škodu. Víte zřejmě i to, že škodí přemíra soli a sporná jsou i některá ta éčka. A víte i to, v čem je hodně toho a v čem pro změnu onoho. Takže by neměl být problém s výběrem toho, čím se budete živit. Prostě víte, co nám lidem prospívá a co škodí, a není problém se orientovat na to, co na nás má pozitivní vliv.

Jenže co my lidé až příliš často děláme? Kolem toho, co by nám prospělo, projdeme v obchodech bez zájmu, a koupíme si to, co je pochybné, ne-li vysloveně nežádoucí. A je nám docela jedno, že si tím určitě neprospíváme. Vždycky si najdeme zdůvodnění, proč vsadíme na něco na úkor něčeho jiného, pokud si to tedy vůbec chceme nějak zdůvodňovat.

A aniž si to možná plně uvědomujeme, ničíme si tím své zdraví. A nevadí nám to, protože se takové negativní dopady neprojeví hned. Ony škodliviny se v nás hromadí postupně a postupně také poškozují naši tělesnou schránku, a když pak zjistíme, že to mělo negativní dopad, už je pozdě. Když se projeví vysoký krevní tlak v podobě infarktu či mrtvice, když nás dovede přemíra cukru k diabetu a podobně, je už pozdě. Pak už jenom hasíme pomyslný požár, kterému se přece dalo tak jednoduše předejít!

A jak takovému vývoji zamezit? Jak v maximální míře podpořit své zdraví a prodloužit si život? Přece konzumací co největšího množství toho, co je nám prospěšné. A co můžeme dokonce najít i v jednom jediném internetovém obchodě pěkně pohromadě.

Stačí si vybrat to pravé a bude nám dobře. A jestli se tak nerozhodnete, pak si za čas stěžujte jen sami na sebe.