Proč doplňovat síru do organismu ve formě MSM

MSM je látka, která je součástí zemské atmosféry, vzniká oxidací dimethylsulfidu a přispívá k teplotní stabilitě atmosférických jevů. Na zemský povrch dopadá spolu s dešťovými srážkami, snadno se rozpouští ve vodě a tím pádem se stává součástí všech živých organismů. Jedná se tedy o přirozenou látku, která je netoxická, a to dokonce ani v potravinových doplňcích.

Jde především o biologicky vázaný a dobře dostupný zdroj síry a síra, jak známo, je jedním z deseti nejdůležitějších stavebních prvků v lidském organismu. MSM je optimální způsob, jak síru dopravit do krevního oběhu, ostatně některé potraviny jí obsahují větší množství, jako např. syrové zelí, nebo syrová kapusta.

V minulosti měli lidé také této látky ve své potravě dostatek, protože konzumovali mnohem více syrové zeleniny a zelí bylo jedním z významných zdrojů MSM, zvláště ve střední Evropě. Dnes je však naše strava založena převážně na pokrmech tepelně upravených, zeleninu nevyjímaje, a tím se účinnost MSM výrazně eliminuje. Např. v klasickém knedlo-vepřo-zelu je účinek síry degradován na minimum.

72

Kde se MSM využívá

MSM se již řadu let využívá v lidovém léčitelství jako doplněk stravy pro zlepšení zdraví kloubů, pokožky, a rovněž pro přirozenou detoxikaci. Pomáhá zmírnit zánětlivé procesy v těle, zvláště pak pohybového aparátu. Spolu s vitamínem K2 může přispět k odstranění vápenitých usazenin v kloubních pouzdrech a v cévách a zmírnit otoky, a tím pádem také bolest. Některé studie prokázaly rovněž zlepšení stavu zažívacího traktu při tzv. propustnosti střev, kdy se jimi dostávají do krve toxické látky. To pak způsobuje různé zdravotní problémy, jako jsou alergie na některé potraviny (lepek) a další autoimunitní choroby.

Přípravky s obsahem MSM nezpůsobují vedlejší účinky, pokud se dávkují podle doporučení výrobce. Zpravidla jde o maximální denní dávku 500 – 1000 mg v práškové formě, rozpuštěné ve vlažné vodě. (Důležitá je teplota vody, která by neměla přesáhnout 42 stupňů Celsia, tím by se účinnost biologicky dostupné síry snížila na minimum.)