Na otázku, zda je pohanka dietní, lze odpovědět poměrně snadno. Ano, dietní je, spíše záleží na tom, co budete konzumovat spolu s ní.
Nízkotučná redukční dieta a za studena lisované oleje – pohanka sama o sobě obsahuje velmi málo tuku a k redukční dietě se hodí spolu s dalšími nízkotučnými obilovinami, například s rýží nebo quinoou. Jestliže ovšem chcete ve svém snažení uspět, měli byste ji podávat, co se týče tuků, pouze s rostlinnými oleji, lisovanými za studena a v BIO kvalitě. Pohanka hubnutí podporuje, ale zapomeňte na živočišné tuky, jako je sádlo, máslo apod. Vhodné nejsou ani stolní margaríny.
K redukční dietě nestačí snížit množství tuku – tajemství úspěšných diet spočívá ve snížení kalorií a zvýšení pohybových aktivit. K velmi kalorickým pokrmům patří v první řadě sacharidy s absencí vlákniny, tedy například bílé rohlíky, bílý chléb, cukrovinky (bonbóny, sušenky, oplatky) a sladké bílé pečivo (záviny, buchty, koláče atp.) Pohanka sice také obsahuje sacharidy, ale spolu s nimi i vlákninu, která snižuje glykemický index, což prospívá i diabetikům, a postará se o to, abyste se pokrmu nepřejídali. Vláknina dbá i o to, abyste udržovali v perfektním stavu střevní mikroflóru, a tím pádem měli v pořádku přirozenou imunitu.
Bezlepková dieta – pohanka se řadí k (pseudo) obilninám přirozeně bezlepkovým. Hodí se tedy i k dietě bezlepkové, a současně v tomto směru i jako preventivní opatření. Bezlepkové obiloviny je vhodné mezi sebou častěji střídat, abyste plně využili jejich maximální výživový potenciál. Patří sem kukuřice, jáhly, hnědá a červená rýže, amarant, quinoa, bezlepkový oves, čirok a slzovka obecná.
Dieta při onemocnění trávicího traktu - pohanka a dieta je slovní spojení, které lze aplikovat i na některá onemocnění trávicího traktu, ale pouze po dohodě s ošetřujícím lékařem. V těchto situacích bývají vhodné i jáhly, rýže a quinoa.