Žitné celozrnné těstoviny jsou výživnější, než ty z bílé mouky

Kdybychom nahlédli do většiny domácnosti a zaměřili se na zásoby ve spíži či v kuchyňské lince, s velkou pravděpodobností tu objevíme nejen chléb a pečivo, ale také těstoviny. V zásadě jde o velmi podobné složení výchozí suroviny, přesto je odlišně zpracovaná a podobné je to i s jejich využitím. Těstoviny se vyrábí i v České republice a někteří lidé cíleně volí mezi tuzemskými zdroji, protože jim připadají věrohodnější. Na co se však často mezi strávníky zapomíná, anebo se to ignoruje, je bílá mouky, ze které je většina těchto výrobků na trhu zhotovena.

Těstoviny z bílé mouky postrádají vlákninu a většina živin byla z mouky odstraněna, jedná se proto o potravinu silně překyselující a v zásadě nevýživnou. Bílých těstovin se také můžete snadno přejídat, protože vám to absence vlákniny bez problémů umožní, a tím pádem se můžete divit, jak je možné, že jste zas tři kila přibrali a nedopnete kalhoty.

Dejte přednost kvalitě a přirozenému složení

Až budete příště vhazovat těstoviny do nákupního košíku, odložte raději ta žluťoučká vaječná či bezvaječná vřetena a klasické nažloutlé makaróny a sáhněte raději po tmavých žitných těstovinách z celozrnné mouky. Zasytí vás, organismu dodají spoustu minerálů, nebudete se po nich cítit přecpaní a bude se vám také lépe provozovat manuální práce i duševní činnost.

Celozrnné těstoviny můžete využít jako přílohu k čemukoli, na co jste dosud byli zvyklí, anebo můžete přesedlat z masitého pokrmu na veganský. To vám jen prospěje, protože rostlinná strava je zdravější a prodlužuje život. Možná, že ještě ušetříte za lékařské zákroky, a to nejen peníze, ale i čas a utrpení. A mimochodem, celozrnné těstoviny také přispívají jako ochrana trávicího traktu před rakovinou, což se týká například konečníku a tlustého střeva. Můžete je dochutit olivovým olejem a uvidíte, jak vám zachutnají.