Proč konzumovat naklíčená semínka?

Už pár let je pojídání klíčků tím nejlepším zpestřením zdravého jídelníčku. Naklíčená semínka můžete využít do salátů, polévek, pomazánek nebo je konzumovat jen tak třeba večer u televize místo popcornu a slaných chipsů. Jak ale správně semínka naklíčit a proč je vůbec konzumovat?

 

Naklíčené luštěniny, obiloviny a další zelenina obsahují pro tělo velmi prospěšné látky. Nabízí se však otázka, proč konzumovat právě klíčky a ne plně vzrostlou rostlinu či její plody? Odpověď je ale poměrně jednoduchá, vyklíčená semínka mají mnohonásobně větší obsah vitamínů a minerálů než plně vzrostlá rostlina.

 

Semínka mají tvrdý obal, který obsahuje mnoho antinutričních látek, které mohou způsobovat například nadýmání. Abyste předešli těmto nežádoucím účinkům, je dobré semínka před konzumací nejprve namočit. V případě luštěnin je tento postup dokonce nutný. Uvádí se, že by se luštěniny měly před samotnou konzumací nechat ve vodě alespoň 12 hodin.

 

Ke klíčení se nehodí každé semínko

Ne všechna semena jsou vhodná ke klíčení a následné konzumaci. Z běžně dostupných luštěnin je možné ke klíčení použít například čočku, hrách, cizrnu, quinoou nebo třeba fazole mungo. Na klasické fazole raději rovnou zapomeňte. Ty totiž obsahují jedovaté látky a jejich konzumace je možná až po důkladném uvaření. V opačném případě by vás mohly potkat závažné zdravotní obtíže. 

 

Nemusíte však sáhnout jenom pro luštěninách, velmi oblíbená je například naklíčená řeřicha nebo ředkvička. Oba druhy semínek mají jemnou štiplavou chuť, která skvěle doplní pomazánky či lehké saláty. Mějte však na paměti, že není možné konzumovat klíčky u podřadných semínek. Pro klíčení je zapotřebí koupit speciální semínka k tomuto procesu určená. Ty seženete běžně na řadě e-shopů, ale i v zahradnictví či ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.