Proč vyměnit vaječné těstoviny z bílé mouky za výrobky celozrnné

Jsou bezvaječné – pro přípravu žitných vřeten se nepoužívá jako pojivo vejce, jsou tudíž vhodné i pro vegany a osoby s alergií na vaječnou bílkovinu.

Jsou celozrnné – většinu těstovin na trhu v supermarketech tvoří výrobky z bílé mouky. Ta se vyrábí pouze z obilného vnitřku (endospermu), kde se nevyskytuje prakticky téměř žádná vláknina, a nenajdete tu ani větší množství minerálů a stopových prvků. Jde o surovinu s minimální nutriční hodnotou. Výživová hodnota celozrnných vreten z žitné mouky je naopak nesrovnatelně vyšší.

Jsou dobře stravitelné – testoviny vretena jsou lehce stravitelné a můžete je zařadit do jídelníčku i dětem.

Jsou výživné – žitná mouka je velmi výživná a v kombinaci s luštěninou nahradí maso. Žitné těstoviny se dobře kombinují například s fazolovým či cizrnovým gulášem.

Vydrží v zásobě stejně dlouho, jako běžné těstoviny – celozrnné těstoviny můžete nakoupit do zásoby a vydrží vám na suchém, temném a chladnějším místě i několik měsíců.