Proteiny ve vegetariánské stravě

Vegetariánům a veganům je častokrát vytýkán nedostatek proteinů, tedy bílkovin. Někteří lidé, a mezi nimi dokonce i odborníci, se domnívají, že absenci masa ve stravě nelze ničím nahradit. Na tomto mýtu je pak založena propaganda různých výživových směrů, z nichž mnohé bychom mohli označit za nebezpečné či extrémní. Jak to tedy je s těmi vegetariány, konzumují dostatek bílkovin, nebo ne?

Všechno záleží na limitních aminokyselinách

Lysin a methionin jsou dvě aminokyseliny, které jsou tzv. esenciální, tedy musíme je přijímat v potravě. Luštěniny obsahují poměrně málo methioninu, ale dostatek lysinu, a obiloviny přesně naopak. Jestliže konzumujete ve stejný den (a není nutné v jednom pokrmu), případně v rozmezí několika dnů, jakékoli luštěniny a obiloviny, nemůžete trpět nedostatkem proteinů, leda, že byste se záměrně trápili hlady, což ovšem může i příznivce masité stravy.

K luštěninám patří hrách, čočka, cizrna, soja, vikev, arašídy, vlčí bob, lupina a fazole, do kategorie obilovin řadíme pšenici (i špaldu), žito, ječmen, oves, quinou, pohanku, proso (jáhly), amarant, kukuřici, rýži a některé další druhy.

Obiloviny konzumujte celozrnné a spolu s luštěninami získáte ve stravě kromě dostatku bílkovin (proteinů) i optimální množství sacharidů a také vlákniny, která je důležitá pro správné trávení a vyměšování toxinů z organismu pravidelnou stolicí.

Vaše tělo si o ně řekne samo – máte-li nedostatek proteinů, budete trpět hlady a rozhodně to na sobě poznáte svým pocitem. Tyto nepříjemnosti zažívají zejména lidé v rozvojových zemích, kde je skutečný nedostatek potravin, a mnohem horší je, že tam hlady umírají i malé děti. Máte-li obavy, zda z obilovin a luštěnin přijmete dostatek bílkovin, zkuste kontaktovat některého kulturistu, co se věnuje veganské stravě již řadu let, přičemž kulturistika je sport, který bez proteinů vůbec nelze provozovat.  

button_kupte-zde