Každý si rád zamlsá a ochutná nějaký ten sladký skvost, zvláště když je tak krásně nazdobený, že si snad o tom sám říká. Bohužel to, co si zdravý člověk může dovolit, tak to rozhodně není dostupné pro lidi, kterým život znepříjemnila cukrovka. Bohužel to nejsou jen staří lidé, ale v dnešní době se může jednat i o děti, což je celkem poslední dobou více viditelné v lékařských statistikách. Při tomto onemocnění je nesmírně důležité se vyhnout všemu, co pozvedá cukr v krvi a způsobuje poté problémy. Poté sladkosti nebo i obyčejné slazení klasickým cukrem je skutečnou pastí, která nevěstí nic dobrého. Naštěstí žijeme v době, která pomáhá i při těchto nesnázích a nabízí se tak možná náhrada. Tou je sladidlo pro diabetiky a rozhodně i z těchto produktů si mohou všichni vybrat to, co jim bude nejvíce vyhovovat.
Přírodní sladidla
Ačkoliv existuje mnoho umělých sladidel, tak svojí pachutí dokáží odradit kohokoliv. Není poté divu, že si raději sáhne po medu nebo jiném sladidlu. Díky přírodním složkám lze zcela bezpečně použít i některá sladidla, která budou daleko příjemnější na chuť a rozhodně zdravější variantou.
- Stévie se řadí mezi nejznámější sladidlo, avšak ani ona nemá zrovna dvakrát příjemnou chuť, i když poslední dobou se mnohé změnilo a je k dostání v úplně jiných variantách, které skutečně si zaslouží vyzkoušet. Budete překvapeni, jak si výrobci poradili s její výrobou.
- Xylitol je rovněž přírodní sladidlo a získává se z xylanu, který je obsažený v rostlinách, ovoci a zelenině a v březové kůře. Ten rozhodně nemá žádnou pachuť a dokonce je zhruba o 40 % méně kalorický než bílý rafinovaný cukr. Nicméně jeho sladivost je naprosto stejná. Dalším jeho bonusem je ochrana před zubním kazem.
- Sirup z Agáve, kterému se říká rovněž zlato mexických indiánů, je dalším zajímavým a zdravým produktem, který si mohou diabetici dovolit. Má jantarovou barvu a konzistencí je řidší, než klasický med.
Existují ještě další druhy sladidel, tudíž ani diabetici nemusí zůstat stranou a čas od času si vychutnat sladký skvost, jen s jiným cukrem.