Sušené švestky patří mezi sušeným ovocem k nejoblíbenějším

Víte, proč se tak dobře prodávají sušené švestky, a proč jsou zařazovány do sortimentu mnoha obchodů s potravinami pravidelně? Jaké důvody vedou k tomu nakupovat do zásoby zrovna toto ovoce?

Jsou chutné – některé ovoce není v sušené podobě tak chuťově atraktivní, jako když je čerstvé. Kupříkladu meruňky, jablka, třešně nebo hrušky. Švestky jsou v usušeném stavu chuťově mnohem přijatelnější.

Můžete je jíst samotné, jen tak – tento druh ovoce je spolu s datlemi, brusinkami a višněmi ideální pro zdravé mlsání spolu s různými druhy oříšků a kvalitní hořkou čokoládou. Zachutnají vám v této podobě možná mnohem víc, než bonboniéra.

Využijete je i po namočení do vody – pokud namočíte vysušené plody přes noc do vody, k ránu nabobtnají a lze je pak využít jako čerstvé například do rýžového nákypu.

Draslík, hořčík, vitamín B6, vitamín C – tyto čtyři prvky jsou velice potřebné pro udržení optimální hladiny hořčíku v organismu a jeho vstřebávání z potravy nebo ze suplementů, což má značný pozitivní vliv mimo jiné i na psychiku. I proto jsou švestky přímo ideálním ovocem proti depresím a působení stresu.

Vyživují i tělesné periferie – máte chuť na sladké? Dejte si raději hrst sušených švestek a k nim několik mandlí a strouhaný kokos. Dopřejete svému tělu mnohem více výživy, než kdybyste rozbalili a snědli zakoupený švestkový perník. Švestky jsou superpotravinou, která prospívá tělesným tkáním včetně periferií, jsou natolik výživné, že napomáhají k lepšímu stavu pokožky, vlasů, nehtů, dásní a zubů.

Švestky a tlusté střevo – u sušených švestek účinky zaznamenáte i v trávicím traktu, a to zejména v tlustém střevě. V lidovém léčitelství se již mnoho let nasazují pro situace, kde je zapotřebí zvýšit příjem vlákniny a podpořit střevní peristaltiku. Jsou vhodným preventivním prostředkem proti rakovině tlustého střeva.