Účinky rybího oleje znají lidé již dávno

Znáte film s názvem „Zlatí úhoři“? Byl natočen v roce 1979 na motivy povídek spisovatele Oty Pavla a odehrává se v okolí řeky Berounky v poněkud pohnuté době období druhé světové války, nicméně v něm zahlédnete zajímavou úvahu zaměřenou na téma výživy a stravování. V té době byl významným výživovým doplňkem zejména pro dětský vyvíjející se organismus rybí tuk. Pomáhal jak dětem, tak i dospělým přežít období hladovění, potravinových lístků a pokrmů na příděl.

Dnes sice nezažíváme taková dramata ohledně nedostatku potravin, ale některé situace ohledně výživy vedou k zamyšlení, zda se stravujeme dostatečně vhodně. Například, co se týče optimálního složení tuku v jídelníčku.

Jednou z nejdůležitějších složek tuků ve stravě jsou nenasycené mastné kyseliny omega-3. Jsou nesmírně důležité pro správné fungování srdce a krevního oběhu, mozku a nervové soustavy, a jejich nedostatkem i přes dostatek potravin v obchodech trpí velké množství populace. Nejsou totiž zastoupené ve většině potravin, ale jen někde. Najdete je ve vlašských ořeších, kvalitním řepkovém oleji a také v tučných rybách. Rybí olej účinky tedy poskytuje zejména kvůli této důležité látce.

Rybí olej můžete doplňovat několika způsoby, například zalisovaný do tablet, anebo v podobě přirozené – tekuté. A zároveň můžete sledovat zmíněný film, v němž jej užívaly děti, aby přečkaly drsnou dobu konce první poloviny dvacátého století. Nebyla to sice žádná pochoutka, ale již tehdy si lidé byli vědomi, že jistý zdravotní benefit přináší.

Mimochodem, tučné mořské ryby jsou také součástí stravy středomořských národů, spolu s olivami, celozrnnými těstovinami a značným množstvím čerstvé zeleniny a ovoce, a ryba je nejvhodnější druh masa, který můžete do jídelníčku zařadit. Rozhodně mnohem přijatelnější, než maso červené, například vepřové, hovězí, telecí či skopové.