Vyměňte bílé pečivo k snídani za něco zdravějšího

Kdybychom nahlédli do českých (moravských a slezských) domácností, abychom zjistili, co lidé snídají, možná bychom byli udiveni, kolik z nich ještě v současné době, kdy je na trhu tolik zdravých potravin, dává přednost bílým rohlíkům se šunkou nebo taveným sýrem. Obvykle se taková snídaně obejde i bez zeleniny, takže v ní není žádná vláknina, a takto těžce stravitelný pokrm leží v žaludku až tři hodiny a namísto aby energii a živiny dodával, ještě je o ně okrádá.

Pokud se v tomto příběhu vidíte i vy, podobně jako v zrcadle, zkuste to změnit a snídat něco, po čem budete vitálnější, živější, tvořivější, nápaditější, zdravější a atraktivnější pro vaše okolí. Není to vůbec nic složitého, pouze vyměníte rohlíky za amarant zdraví prospěšnou pseudoobilovinu. Amarant je jednou z nejvýživnějších plodin v této kategorii a jistě na sobě pocítíte změnu již po několika dnech či týdnech.

Obiloviny je vhodné mezi sebou střídat, a tak se neládujte stále amarantem, ale dopřejte si i jáhly, pohanku, quinou a třeba také kuskus. Celozrnný kuskus cena je položka, co váš rozpočet nerozloží, a naopak budete rádi, že jste investovali do svého zdraví, což s bílými rohlíky rozhodně neplatí. Kuskus z celozrnné pšenice je mnohem výživnější a zdravější, než rohlíky, i když se vyrábí z velmi podobné suroviny – ze semolinové pšenice.