Za studena lisované oleje vybírejte jen v BIO kvalitě

Proč vybírat nerafinovaný, za studena lisovaný olej

Rafinace je proces, který původní surovinu čistí. Každý jistě zná bílý rafinovaný cukr a bílou mouku. Na první pohled čistá surovina, ale téměř bez živin. Rafinací se sice odstraní různé nečistoty, u olejů především rezidua proteinů a sacharidů, slupek a plev, zbytkový chlorofyl, voda, těžké kovy a nežádoucí chemikálie, např. pesticidy, ale spolu s nimi i mnoho antioxidantů a vitamínů. Výživová hodnota pak naprosto neodpovídá původnímu složení zrna či plodu, z něhož byl tuk separován.

Proč dát přednost BIO kvalitě

V souvislosti s pojmem BIO vás jistě napadne přirozené pěstování v souladu s postupy, jež praktikovali naši předkové, a my se k nim (konečně!) opět vracíme. Jde především o přirozené hnojení a ošetřování plodin bez běžných syntetických pesticidů a herbicidů. Tyto nežádoucí látky totiž v rostlinách zůstávají a proces šetrného lisování za studena je tam samozřejmě ponechá spolu s ostatními (prospěšnými) živinami. Je to jednoduchá matematika – budete-li konzumovat za studena lisovaný olej bez označení BIO, riskujete, že všechny syntetické jedy proti škůdcům v nich zůstaly, a může jich tam být i značné množství. V tom musíme dát za pravdu procesu rafinace, kdy se oleje zahřívají na velmi vysokou teplotu a těchto kontaminantů se zbaví. Jenže, jak už bylo uvedeno, s nimi i cenné živiny.

BIO za studena lisovaný olej je tedy to nejlepší, co si můžeme vybrat – šetrný postup lisování a žádné (nebo téměř žádné) toxické chemikálie. Výhodou je, že můžete oleje různě střídat, dovolit si využít i exotické suroviny, např. kokosový olej. Skvělou volbou je řepka (zbavená kyseliny erukové) a vlašské ořechy, jejichž tuky obsahují mnoho důležitých omega-3 mastných kyselin. Šlápnout vedle nemůžete ani u Ostropestřce mariánského, jehož olej obsahuje Silymarin – léčivý prostředek pro podporu regenerace jater.