Detailní popis produktu
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.
EANs | 8595016511463, 38595016599042, 18595016559974 |
Podrobná specifikace | Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla. Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu. V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso. Tipy na použití: - rýžový salát s rajčaty
recept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013 - zeleninové soté
recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013 - zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů - dresink na salát
smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet dresink je výborný na rukolový salát s avokádem - jednoduchý dresink na salát
smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem - restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování - marinády
na zeleninu, maso i ryby shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev - pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu - polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari: Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo. - vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Výroba shoyu: Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl. - Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
- Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
- Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
- V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
- Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
- Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.
NOVĚ V PRAKTICKÉ LAHVI S PODÍLEM RECYKLOVANÉHO PLASTU
Výhody našich nových obalů: Jsou ekologičtější - lahev je vyrobena z materiálu rPET - obsahuje 25 % recyklovaného plastu - lahev je recyklovatelná - rPET lahve lze recyklovat donekonečna - použitý materiál je ve srovnání se sklem daleko méně náročný na spotřebu energie při recyklaci Jsou pohodlnější k používání - obsah se lépe dávkuje - nově je lahev opatřena drážkou proti úkapu a ozubením, které zpomaluje tok Mají nižší hmotnost - jednodušší logistika - bezpečnější zasílání produktů přepravními službami -snažší manipulace ve výrobě |
Návod k použití | K dochucení pokrmů. |
Výživové údaje na 100 g | Energetická hodnota: 259 kJ / 61 kcal. Tuky: 0,0 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g. Sacharidy: 5,7 g. Z toho cukry: 0,0 g. Vláknina: 0,0 g. Bílkoviny: 9,0 g. Sůl: 15,0 g. |
Skladování | Skladujte v chladu. |
Legislativní zařazení | Sójový výrobek – tekuté ochucovadlo. |
Rostlinný produkt | ANO |
Bez přidaného cukru | ANO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Country Life je jeden z nejznámějších subjektů na našem trhu v sortimentu výrobků zdravé výživy. Je to česká rodinná firma, byla založena již v roce 1991 Otakarem Jiránkem a od roku 2003 sídlí v Nenačovicích u Berouna v pasivním domě Archa, kde se také nachází ekofarma, vzorková prodejna a biopekárna.
Country Life dodává na trh do sítě svých i partnerských prodejen obrovské množství potravinářských výrobků a zemědělských komodit v BIO kvalitě, a vzhledem k tomu, že jde o českou firmu, a o vypěstované obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce převážně na našem území, přispívá tím k potravinové soběstačnosti a samozřejmě i ke zlepšení zdraví obyvatel České republiky.
Mezi nejznámější druhy zboží od této značky patří cizrna, kuskus, bulgur, amarant, pšenice špalda, jáhly, pohanka, mořské řasy, pomazánky a paštiky, džemy, za studena lisované oleje, sirupy, sezam, datle, dětské příkrmy a výrobky fair trade.