Aby vaše jídlo bylo chutné aneb bez dochucovadel to nepůjde

Sůl a cukr – nejznámější a také nejpoužívanější dochucovadlo je sůl a cukr. Se solí to máme z hlediska výběru snazší, protože postačí vybírat mezi kvalitní solí kamennou, například himálajskou, či mořskou. Sůl by neměla být rafinovaná a měla by obsahovat i další přirozené minerální složky. S cukry již bude nutné mít větší přehled, i když to zásadní je vyvarovat se používání cukru prošlého komplexní rafinací, což je případ většiny řepného cukru, běžně prodávaného na trhu. Bohužel se tento cukr přidává do drtivé většiny cukrovinek. Rafinovaný cukr vyměňte za cukr třtinový – hnědý, anebo za rostlinná sladidla xylitol (březový cukr), erythritol (z některých druhů ovoce), kokosový cukr, ovocné sirupy, melasu, stévii nebo různé druhy medu.

Umeocet – toto tekuté dochucovadlo dobře znají makrobiotici a příznivci Tradiční čínské medicíny. Vyrábí se z fermentovaných švestiček Umeboshi a svou slano-kyselou chutí podporuje trávení a napomáhá při stavech překyselení organismu. Hodí se například k dochucení polévek a omáček.

Kajenský pepř – milovníci klasického pepře si mohou při přehnaných dávkách přivodit žaludeční potíže. Jestliže také patříte k vyznavačům ostrých pokrmů, dopřejte si raději kajenský pepř – to ale není pepř, nýbrž rozemleté chilli papričky, které napomáhají vylučovat trávicí kyselinu solnou v žaludku a spolu s ní i ochranný hlen žaludeční sliznice, čímž přispívají k dobrému trávení a na rozdíl od pepře naopak zlepšují prokrvení tkání a zlepšují regeneraci žaludečních buněk.

Sojová omáčka – ta by neměla chybět v žádné domácnosti, ovšem buďte prozíraví a vybírejte pouze kvalitní výrobky tohoto druhu, bez konzervantů a jiných umělých přísad. Kvalitní „sojovka“ by měla obsahovat pouze fermentované sojové boby, obiloviny (pšenici), fermentační kultury a mořskou sůl.

Tofunéza – náhradu klasické nezdravé majonézy si můžete buď zakoupit, anebo zhotovit sami. Připravíte ji z orestované cibule, rozmixované s vařeným tofu, a tuto směs dochutíte umeoctem, malým množstvím sojové omáčky a plnotučné hořčice a nastrouhanou kyselou okurkou.