Jak si představit zdravou ořechovou pomazánku

Ořechy patří mezi nejvýživnější potraviny světa. Někteří lidé si je dopřejí pouze na Vánoce v podobě vánočního cukroví, a tím to hasne. To je ale škoda, protože v nich nalezneme obrovské množství výživných látek pro celý organismus, zejména vitamíny skupiny B, zinek, hořčík, vápník, železo, draslík, měď a fosfor. Ořechy jsou také dobrým zdrojem vlákniny, a tak pokud se z nich vyrobí ořechový krém, pak máte na stole vynikající lahodnou a zdravou pochoutku pro každého bez rozdílu věku a pohlaví.

Ořechové krémy můžete střídat

Dárky k Vánocům – ještě nevíte, čím obdarovat vaše blízké pod vánoční stromek? Anebo už zhruba víte, ale stále ještě nemáte všechny dárky pod střechou? Pak byste mohli mezi ně zařadit i krémy, vyrobené z různých druhů ořechových plodů. Výhodné je krémy mezi sebou střídat, tím se doplní do organismu více potřebných látek, což je také obecně známo u jakékoli pestré stravy. Neomezujte se tedy pouze jedním druhem, například arašídy, ale vyzkoušejte i jiné, například lískové oříšky, kešu krém, kokosový krém, nugátový krém, mandlový krém, arašídovo kokosový krém, anebo kešu krém s přídavkem vanilky, případně krém z arašídů a karamelem ve slané verzi.

Pozor na cukr

Zřejmě dobře znáte různé oříškové a kakaové krémy, pod nimiž se vysloveně prohýbají regály hypermarketů. Většina z nich ovšem obsahuje rafinovaný řepný cukr, a tím se zdraví prospěšný faktor těchto výrobků srazí téměř na nulu. Jednak je krém díky tomu kalorickou bombou, a pak obsah živin v tomto cukru je minimální, takže jde spíše o cukrovinkový pamlsek, než výrobek zdravé výživy.

Správný ořechový krém by neměl obsahovat žádný rafinovaný cukr, pouze cukr kokosový nebo podobné zdravé sladidlo, jako je erythritol, stévie apod. Čtěte proto složení na etiketách a zajímejte se o to, co vám výrobce předkládá v obchodech.