🤒 Moc se omlouváme, ale z důvodu nemocí mohou být některé zásilky o pár dní zpožděné. Expedice zboží probíhá, ale bohužel v menší míře. Moc děkujeme za pochopení a důvěru. 🙂

Borůvky: ovoce plné antioxidantů a užitečné pro krevní oběh

Borůvka je velmi častý keř v lesích a také v horských oblastech v mnoha zemích Evropy. Existuje několik divoce rostoucích druhů tohoto ovoce. A protože člověk nebyl moc úspěšný ve vytvoření takových podmínek, aby si borůvku mohl pěstovat na zahradě, vyšlechtil si podobný druh, kterému se běžně říká „kanadské“ nebo „americké“ borůvky.  Jde o větší keře, kterému se daří v teplejších polohách, ale bez problémů si zvykne i na naše běžné klima. Pokud má dobrý substrát tvořený hlavně rašelinou, odvděčí se záplavou chutných bobulí.
Květy jsou bílé nebo mírně růžové a bobule jsou modrofialové. Pro terapeutické účely se používají sušené bobule a listy. Bobule se sklízí v plné konzumní zralosti a konzumují se čerstvé, nebo se suší či jinak zpracovávají, například na džemy a nápoje.

Vhodné pro diety i jako zdroj prospěšných látek

Jednou z nejlepších vlastností tohoto ovoce je nízká hodnota kalorií. Jsou tedy vynikajícím jídlem, které lze zařadit do nízkokalorických diet. Dále borůvka obsahuje různé prvky, jako jsou taniny, cukry, minerální látky, flavonoidy, vitamíny (A, C a vitamíny skupina B).

Sušené borůvky

Výhodou také je, že mají sušené borůvky účinky stejně dobré, jako čerstvé plody. Toto ovoce zlepšuje krevní oběh a posiluje pružnost cév. Díky vitamínům a minerálům (vápník, fosfor, železo, sodík, draslík) je borůvka silný antioxidant, který brání tvorbě volných radikálů, zodpovědných za stárnutí buněk.

Chutné ovoce obsahuje také látky, které mají pozitivní účinek na ostrost zraku za zhoršených světelných podmínek. Jsou také doporučované při léčbě průjmu a zánětu močového měchýře.

Sušené borůvky se perfektně hodí k snídani s ovesnou kaší, která je obohacena o čerstvé a sušené ovoce. Kromě toho mohou být přidány do jogurtu, aby jej přirozeně osladily a dodaly mu chuť. Dají se použít také k výrobě různých koláčů, sušenek nebo zmrzliny. Pokud rádi zkoušíte i recepty z cizích kuchyní, můžete je vyzkoušet spolu s hnědou rýží, brusinkami a vlašskými ořechy jako chutný salát. Budou se hodit dokonce i ke kozímu sýru anebo k přípravě smoothie třeba spolu s malinami.

button_kupte-zde