Červené fazole: vlastnosti, nutriční složky

Vlastnosti červených fazolí

Fazole červená je vzácným spojencem pro zdraví organismu. Obsahuje minerály a stopové prvky, jako je draslík, zinek, sodík a železo.

Tyto fazole jsou bohaté na vitamíny (včetně kyseliny listové), vlákninu a bílkoviny. Jsou snadno stravitelné, s nízkým obsahem tuku a obsahují látky, které podporují náš imunitní systém, mozek a kosti udržují zdravé.

Červené fazole jsou díky přítomnosti železa cenné pro lidi s anémií a pro ostatní lidi, kteří mají z nějakého důvodu železa nedostatek (například vegetariáni a vegani).

Kromě toho tyto fazole pomáhají při tvorbě enzymů užitečných pro játra a mají čistící a diuretické vlastnosti, které pomáhají udržovat v dobré kondici ledviny.

Jak se používají červené fazole

Červené fazole jsou k dispozici konzervované a sušené. Konzervované jsou snadnější na přípravu, ale obsahují už z výroby sůl a cukr. Před použitím je dobré tedy obsah důkladně propláchnout studenou vodou. Pokud se rozhodnete koupit fazole v suché formě, bude proces vaření trvat déle. Proto je nejlepší je nechat přes noc namočené. Opláchnuté a v čisté vodě se potom připravují už rychleji.

Červená fazole se stala také velice populární pro snadné klíčení. Křehké klíčky jsou chutné a zdraví prospěšné a jde o jednoduchý způsob, jak si obstarat čerstvou zeleninu.

Červené fazole pro snadnější hubnutí

Díky jemné delikátní chuti a svému nutričnímu obsahu, si fazole našly místo i u strávníků, kteří drží dietu kvůli hubnutí. Stejně jako ostatní luštěniny i tyto fazole si díky nízkému příjmu kalorií mohou najít místo v dietním menu jako doplněk pro zpestření stravy. Z fazolí jsou právě ty červené pro dietní režim nejvhodnější. Jsou bohatší na vlákninu. Obsažený škrob působí jako druh gelu, který snižuje pocit hladu, ale také vstřebávání tuků a cukrů. Díky pomalému uvolňování sacharidů, které obsahují, jsou ideální pro lidi hlídající si hladinu cukru v krvi.