V tomto ohledu mnoho lidí zajímá: fíky jak jíst tuto exotickou pochoutku a jaké jsou možnosti jejich využití v kuchyni. Plody se obvykle konzumují čerstvé nebo ve formě sušeného ovoce, menší zájem je o fíky mražené. V kuchyni je v zemích, kde rostou, využívají také k vaření, pečou je, dělají z nich kompoty, džemy, nebo je přidávají do pečených dezertů.
V jaké formě a jak jíst fíky
Fíky jsou zelené, žluté, hnědé nebo tmavě modré, podobně jako švestka. Tmavé bobule jsou mnohem sladší než světlé. Chuť čerstvých fíků je lehká, sladká, bez kyselosti a při čerstvém jídle ji lze plně pocítit. Bohužel čerstvé fíky z obchodu se nesklízí v konzumní zralosti, protože jde o ovoce měkké a jemné, obtížné pro transport. Nikdy tedy nemají tak lahodnou chuť, jako když si je koupíte na tržišti v zemi, kde je sklízí.
Lidé, kteří právě objevili tuto pochoutku, neví, zda jíst fíky se slupkou. Ve skutečnosti je celé ovoce jedlé. Stačí je opláchnout vlažnou vodou. Dětem se doporučuje slupka odstranit. Před řezáním fíků se doporučuje ponechat je asi hodinu na chladném místě.
Uskladnění a zpracování
Čerstvé ovoce při pokojové teplotě zůstává jedlé asi jeden nebo dva dny. Nejlepší je umístění do chladničky - tam si zachová svůj původní vzhled a vydrží přes tři dny.
Kromě toho lze plody zmrazit a skladovat přibližně 12 měsíců. Pro tento účel je lepší zvolit tmavé odrůdy. Zmrazený produkt se používá k vaření, k přípravě marmelády, nebo k úpravě dušením.
Sušené fíky se před jídlem mají přelít vroucí vodou, což zabije možné bakterie vyskytující se na povrchu. Některé odrůdy jsou i v sušené formě docela šťavnaté. Ty sušší a tužší stačí krátce povařit v páře nebo ponořit do vroucí vody.
Sušené fíky lze jíst bez čehokoli, použít je jako ozdobu na koláče nebo vdolky, podle italského způsobu je lze podusit s fenyklem a anýzem. A pokud se do vody dá koření, sušené meruňky, jablka a fíky a všechno se krátce povaří (asi 15 minut), vznikne velmi chutný kompot.