Datle a proč je konzumovat

Ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny, železo, minerální soli a přírodní cukry, jako je fruktóza. Představuje také drahocenný zdroj energie.

Datle jsou plody palmy datlovníku pravého, který může dosáhnout až 30 metrů. Má své přirozené prostředí na Středním východě (Palestina, Izrael, oblast mezi řekami Tigris a Eufrat) a v severní Africe, zejména v zemích, které mají Středozemní moře, jako jsou Tunisko, Alžírsko nebo Maroko. 
Palma, která může dokonce přesáhnout 300 let života, může vyprodukovat až 50- 60 kg datlí ročně, počínaje třetím rokem věku.
Datle můžete jíst buď čerstvé, nebo v sušené formě. Obsahují jádra, která lze po pražení a umletí použít jako náhražku kávy.

Kromě přímé konzumace se ovoce velmi dobře hodí k použití v kuchyni jako přísada do sladkostí nebo dezertů. V arabských zemích se datlová mouka používá k přípravě datlového chleba, což je v těchto částech světa velmi známá specialita.

Nutriční vlastnosti datlí

100 gramů suchých datlí má asi 275 kalorií, v čerstvé stavu asi 150 kalorií. V každém případě jsou bohaté na vitamíny (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K a J), minerální soli (draslík, vápník, selen, sodík, fosfor, hořčík, měď, zinek, mangan, železo a síra), cukry (fruktóza, sacharóza, maltóza a dextróza) a aminokyseliny.

Jaké mají datle účinky na lidské zdraví

  • dodávají tělu energii díky velkému množství přírodního cukru, který je v nich obsažen
  • jsou také užitečné pro zmírnění zánětů, zejména těch, které postihují dýchací cesty
  • pravidelná konzumace umožňuje snížit hladinu LDL cholesterolu, který může způsobovat kardiovaskulární problémy
  • vláknina činí datle cennými spojenci trávicího systému
  • přítomnost velkého množství draslíku znamená, že datle jsou užitečné pro podporu správného fungování krevního oběhu a srdce
  • vysoký obsah železa je vhodný pro lidi trpící anémií
  • jsou přírodním laxativem
  • chrání mozkové funkce díky vitaminu B6
  • jsou vhodnou stravou pro sportovce a pro lidi v rekonvalescenci pro obnovení síly a energie
  • chrání nervový systém
  • konzumovány během těhotenství, posilují děložní svaly a po porodu obohacují mateřské mléko

    button_kupte-zde