Čím je prospěšná špaldová mouka

Výživná surovina – pšenice špalda byla šlechtěna již ve starověku, tato výjimečně odolná a výživná odrůda je známa již téměř deset tisíc let. Její významnou předností je vysoký podíl proteinů, ve sto gramech jich naleznete až 15 gramů, což je mnohem více než u jiných obilovin. Zároveň je bohatá na minerální prvky a vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů je v ní nejvíce zastoupený vápník, hořčík a fosfor a dále železo, zinek, selen, měď, draslík a přibližně patnáct dalších stopových prvků.

Je celozrnná – většina pšenice špaldy putuje do mlýnů, kde se zpracovává v podobě celého zrna, nikoli pouze vnitřního vymletého endospermu. Tím je v surovině zajištěn dostatek původních zdraví prospěšných látek včetně vlákniny. Ve srovnání s bílou moukou, ze které se vyrábí běžné bílé pečivo, obsahuje o 70 procent více minerálů a vitamínů.

Působí jako prevence proti civilizačním chorobám – metlou současného lidstva je infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, onkologická onemocnění, a zvláště v naší zemi rakovina tlustého střeva. Chorobám tlustého střeva nahrává i staročeská kuchyně s převahou výrobků z bílé mouky, masitých pokrmů, a především s nedostatkem vlákniny. Vláknina je důležitá pro správné trávení a pohyb střev, tím působí preventivně proti nežádoucímu dlouhodobému setrvávání hnijící potravy v tlustém střevě v podobě zácpy a nepravidelného vyprazdňování.

97

Ve špaldové mouce najdete i lepek

Špaldová mouka lepek obsahuje, není to tedy surovina vhodná pro bezlepkovou dietu, zvláště pro její přísnou formu v případě celiakie. Jeho množství je však výrazně nižší než u klasické bílé pšeničné mouky, a navíc se ve špaldové mouce nachází i vláknina, která brzdí ulpívání lepku na střevní stěny. Z toho důvodu je špaldová mouka vhodná i pro osoby alergické na lepek, ale samozřejmě nikoli pro celiaky, kteří nesmí ve stravě pozřít ani nepatrné množství lepku (glutenu). 

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení