Co je špaldová mouka

Co je špaldová mouka a proč je o ni dnes takový zájem?

Proč dát přednost špaldové mouce před tradiční bílou

Je velmi výživná a sytá – pečivo ze špaldy zasytí a díky vysokému obsahu vlákniny se jej nepřejíte. Proto jsou tyto výrobky vhodné i pro snižování nadváhy. Zároveň je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu E, hořčíku, vápníku, zinku, fosforu, draslíku, a v menším množství také mědi, selenu, manganu a sodíku.

Alergie na pšenici – není sice bezlepková, ale nevyvolává v takové míře alergické reakce, jako ostatní pšeničné, především bílé mouky. Důvodem je zřejmě vysoký obsah minerálů, vitamínů a vlákniny a nižší obsah lepku než v klasické bílé muce. Je zároveň lépe stravitelná, pokud je ovšem dobře tepelně zpracována.

Odolnost vůči škůdcům – pšenice špalda byla šlechtěna lidmi již před několika tisíci lety, cílem kultivací bylo zajistit surovinu především odolnou vůči povětrnostním vlivům a škůdcům, a zároveň dobře zpracovatelnou a dlouhodobě skladovatelnou v obilných sýpkách. Proto se také dnes nemusí ošetřovat chemickými postřiky a ani příliš hnojit. Zrna tak neobsahují žádné nežádoucí chemikálie, jako jsou např. rezidua herbicidů a pesticidů.

Obilná káva – někteří z vás ještě pamatují oblíbenou značku obilné kávy „Vitakáva“, která se na pultech obchodů objevila již za socialismu. Původně se vyráběla z praženého žita a ječmene a dnes je součástí těchto náhražek klasické kávy pšenice špalda. Obilná káva je chutná především s mlékem a k pečivu s máslem a sýrem.

Prevence proti civilizačním chorobám – obecně jsou celozrnné obiloviny již po staletí považovány za přirozenou součást lidské stravy a zároveň podporují prevenci proti vzniku civilizačních chorob, jako je rakovina, diabetes, cévní mozkové příhody a infarkty myokardu, trávicí potíže, nadváha a obezita. Svým obsahem živin přispívá k normalizaci krevního tlaku, cholesterolu, ke správnému fungování nervové soustavy a k lepší kvalitě pokožky, vlasů a nehtů.

74