Co je to acai?

Co je Acai? Acai je především velmi silný antioxidant, jeden z nejsilnějších, které na naší planetě lze nalézt v přírodní podobě. V jediném plodu palmy, přirozeně rostoucí v deštných amazonských pralesech, objevíte zhruba dvojnásobné množství těchto látek, než se ukrývá v brusinkách nebo v borůvkách. Největší podíl významných antioxidantů vytváří tzv. antokyany, těch je zde v jedné kuličce tolik, jako v celém hroznu hroznového vína.

64

Na otázku: „Acai, co to je“, lze však odpovědět i jinak. Kromě antioxidantů je ovoce bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E a minerální prvky, zejména hořčík, mangan, vápník, draslík a fosfor. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a snižuje glykemický index.

Palmy plodí drobné kuličky dvakrát ročně, celkem se jich urodí na jednom stromu přibližně 18 kg. Kuličky lze vzhledově připodobnit k borůvkám, chuťově spíše připomínají lesní směs s malinami a ostružinami, obohacenou hořkou čokoládou. Můžeme je jíst samotné, ale lépe vyniknou v kombinaci s lesním ovocem, nebo s banány jako ovocný koktejl, k němuž se hodí některé druhy ořechů, např. kešu, makadamové, případně pekanové ořechy, anebo mandle.

Zdraví prospěšná pochoutka

Vzhledem k tomu, že Acai velmi rychle podléhá zkáze, dováží se do Evropy v upravené podobě, nejčastěji jako sušený prášek, či jako sušené plody, nebo jako lisovaná, eventuelně mražená šťáva a nápoj. Zájem o toto tropické ovoce vzrostl zejména díky pozitivním recenzím na různých webových fórech.

Velký obsah antioxidantů, minerálů a vitamínů se příznivě podílí na prevenci proti různým chorobám, jako jsou trávicí problémy, srdeční a cévní choroby, stres, psychické potíže a další. Významně podporuje imunitní systém a tím vytváří prostor v boji proti virovým onemocněním, ale i závažnějším a chronickým potížím.